Nieuws

Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af. © Flickr
ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
De raad stelde de nieuwe richtlijnen voor het leerlingenvervoer vast. Daarbij draagt de gemeente in bepaalde gevallen bij aan de reis naar de 'dichtstbijzijnde toegankelijke school' waarop de leerling is aangewezen vanwege zijn 'lichamelijke of geestelijke toestand'. Maar ook voor een schoolkeuze op basis van godsdienst of levensbeschouwing is de gemeente verplicht te betalen.

'Voor kinderen die het echt nodig hebben'

'De kostbare hulp moet gaan naar kinderen die anders niet naar school kunnen', meent Maud Dolsma (GroenLinks) die het voorstel met D66, VVD en PvdA indiende. 'We kiezen voor kinderen die het echt nodig hebben', vult Steffenie Pape (VVD) aan.
Dat leidt tot stevige kritiek van een aantal partijen. Nathalie Nede (ChristenUnie) is 'teleurgesteld en geschokt' dat Arnhem de godsdienstvrijheid in haar ogen wil beperken. 'Financiële redenen mogen nooit aanleiding zijn om dat te beknotten.'

'Blijf met je vingers van grondwet af'

'De grondwet is heilig', stelt Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). 'Daar blijf je met je vingers vanaf.' Democratie en vrijheid hebben kennelijk een andere betekenis voor de partijen die het voorstel steunen, concludeert hij.
Maar de vrijheid van ouders om te kiezen voor welke school dan ook blijft overeind, pareert Mattijs Loor (D66). 'En als jij die vrije keuze maakt, dan moet de belastingbetaler niet de rekening krijgen voor het heen- en terugbrengen van die kinderen.' Er zijn in Arnhem fantastische scholen voor bijna iedereen, vindt Loor.
Volgens hem ligt er al een initiatief in Den Haag klaar om de wet te wijzigen die gemeenten nu nog tot deze vergoeding verplicht. Zodra dat kan, wil Arnhem die mogelijkheid dus schrappen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.