Nieuws

'Huisgenoten in busjes naar vleesbedrijven'

Een busje bij een vestiging van Vion.
In busjes die arbeidsmigranten vervoeren naar slachterijen zitten alleen personen die bij elkaar in huis wonen. Dat zegt uitzendbedrijf Horizon Groep nadat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) woensdag de Apeldoornse vestiging van vleesbedrijf Vion sloot omdat er sprake was van volgepakte busjes. © ANP
ARNHEM - In busjes die arbeidsmigranten vervoeren naar slachterijen zitten alleen personen die bij elkaar in huis wonen. Dat zegt uitzendbedrijf Horizon Groep nadat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) woensdag de Apeldoornse vestiging van vleesbedrijf Vion sloot omdat er sprake was van volgepakte busjes.
Horizon Groep staat toe dat mensen die een woning delen in hetzelfde busje plaatsnemen. 'Samen koken, dus ook samen in een busje', zegt directeur Moba Aoulad Ben Arroun. 'Mensen die niet in hetzelfde huis wonen, zitten niet samen in één busje.' Horizon Groep kocht speciaal extra busjes voor het vervoer van arbeidsmigranten.
Kijk hier naar een deel van het gesprek met Moba Aoulad Ben Arroun:
'Huisgenoten in busjes naar vleesbedrijven'
De politie stelt op haar website dat het erg onverstandig én strafbaar is om met drie personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. De norm is namelijk dat je 1,5 meter afstand moet kunnen houden. Dat kan niet in een personenauto.
In een werkbus gelden de afspraken ook. 'De afspraak is wel dat we altijd 1,5 meter afstand moeten houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om corona te krijgen én om het te verspreiden', zo meldt de politie.

'Ziek aan het werk'

Op verschillende locaties van Horizon was woensdag een afvaardiging van de Inspectie SZW, gemeente en politie aanwezig. Er zouden signalen zijn dat uitzendkrachten ziek aan het werk moesten gaan. 

'We houden ons aan cao'

Horizon Groep zegt dat scenario niet te herkennen en de onderbouwing ervan te missen. 'We houden ons aan de cao. Als je ziek bent, ben je ziek', zegt de directeur. Het bedrijf vindt het naar eigen zeggen lastig tekst en uitleg te geven bij vragen over de omstandigheden waarin werknemers verkeren.
Volgens het bedrijf zijn er waarschijnlijk situaties waarin arbeidsmigranten onder niet zulke fraaie omstandigheden leven. 'Maar het is wel zuur als je steeds de zwartepiet toegespeeld krijgt.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!