Nieuws

Historische ruimtevlucht Elon Musk afgelast en dus niet boven Gelderland

SpaceX.
Een historisch moment in de ruimtevaartgeschiedenis zou vanavond met het blote oog boven Gelderland te zien geweest, als we WeerPlaza mogen geloven. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, zou vanuit de VS een raket lanceren richting ruimtestation ISS. Maar slecht weer gooide roet in het eten. © Pixabay
ARNHEM - Een historisch moment in de ruimtevaartgeschiedenis zou vanavond met het blote oog boven Gelderland te zien geweest, als we WeerPlaza mogen geloven. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, zou vanuit de VS een raket lanceren richting ruimtestation ISS. Maar slecht weer gooide roet in het eten.
De raket met twee Amerikaanse astronauten wordt nu zaterdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat een commercieel bedrijf een bemande ruimtevlucht uitvoert. 

Crew Dragon vliegt heel snel richting Europa

Het is ook de eerste keer in negen jaar dat de Verenigde Staten zelf weer mensen in een baan rond de aarde brengen. De laatste jaren waren de Amerikanen afhankelijk van Rusland.
De raket heeft de naam Crew Dragon en is mogelijk zaterdag alsnog te zien boven Gelderland. Na de lancering in de Verenigde Staten vliegt de raket namelijk met een noodgang richting Europa. Uiteindelijk bereikt de capsule een snelheid van ongeveer 27.000 kilometer per uur. 

Met tablets een raket besturen

Elon Musk is de man achter de elektrische auto Tesla en vanavond voert hij met SpaceX als eerste commerciële bedrijf een bemande ruimtevlucht uit. En de invloeden van Tesla zijn ook terug te zien in de raket. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tablets lijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!