Nieuws

Slachterij Apeldoorn dicht om volgepakte busjes met medewerkers

De slachterij van Vion in Apeldoorn is woensdagmiddag gesloten omdat er eerder op de dag arbeidsmigranten in 18 volgepakte busjes zijn betrapt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De slachterij van Vion in Apeldoorn is woensdagmiddag gesloten omdat er eerder op de dag arbeidsmigranten in 18 volgepakte busjes zijn betrapt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.
Afgesproken was dat slachthuizen medewerkers niet opeengepakt zouden laten reizen. 'Dat is precies wat er gisteren is besproken met de minister en verschillende partijen. Zij heeft de veiligheidsregio's gevraagd op te treden als slachterijen niet aan de richtlijnen voldoen, dus we kunnen deze actie alleen maar ondersteunen', aldus de woordvoerder. In een eerst reactie spreekt verantwoordelijk minister Carola Schouten van 'consequenties' voor slachthuizen die de coronarichtlijnen niet volgen.

500 medewerkers naar huis gestuurd

De politie is in groten getale aanwezig bij de slachterij aan de Laan van Malkenschoten. Ook zijn er handhavers en brandweerauto's. Ongeveer 500 medewerkers zijn naar huis gestuurd. Er zijn dranghekken geplaatst, maar vrachtwagens mogen het terrein nog wel op en af.

Geen vertrouwen meer

Volgens Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), houdt Vion zich niet aan eerder gemaakte afspraken over vervoer van medewerkers. 'Gisteren nog hadden we er vertrouwen in dat Vion zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang het bedrijf zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval.'

Vion: 'Zeer verontrustend'

Vion noemt de afsluiting van de vestiging in Apeldoorn 'zeer verontrustend'. Volgens het bedrijf is er een onderzoek gaande omdat medewerkers van de vestiging in Groenlo mogelijk in Apeldoorn aan de slag zouden zijn gegaan. Eerder werd duidelijk dat alle medewerkers uit Groenlo thuis in quarantaine moesten blijven, omdat in Groenlo corona was vastgesteld bij 147 van de 657 medewerkers.
Het vleesbedrijf noemt de aanleiding voor het onderzoek 'onbegrijpelijk', maar zegt ook niet alle feiten te kennen. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen samen met de veiligheidsregio.
Of de slachterij de komende tijd helemaal dicht moet blijven, kan het ministerie van Landbouw niet zeggen. Ook een woordvoerder van de veiligheidsregio kan daar nog niets over zeggen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!