Nieuws

Meer ruimte om zelf je huis te bouwen in de gemeente Nijmegen

Meer ruimte om zelf je huis te bouwen in de gemeente Nijmegen.
Wil je zelf je huis bouwen of met een aantal anderen samen een collectief project starten om samen huizen te bouwen? Particuliere kopers krijgen van de gemeente Nijmegen meer ruimte om dit te doen. © Pixabay
NIJMEGEN - Wil je zelf je huis bouwen of met een aantal anderen samen een collectief project starten om samen huizen te bouwen? Particuliere kopers krijgen van de gemeente Nijmegen meer ruimte om dit te doen.
GroenLinks had de vraag bij het college neergelegd, omdat ruimte bieden aan dit soort projecten volgens hen mogelijkheden biedt. Een voorbeeld dat GroenLinks noemt is wooncoöperatie De Warren die projecten begeleid waar bewoners samen hun eigen duurzame en betaalbare wijk oprichten. 
De gemeente Nijmegen biedt graag meer ruimte voor dit soort projecten. Niet alleen in het buitengebied, maar ook op plekken in bijvoorbeeld het centrum. De kavels die beschikbaar zijn, worden niet door de gemeente toegewezen aan particuliere initiatieven, maar de verkoop ervan is nu openbaar. Dat betekent dat er gelijke kansen zijn voor het kopen van een kavel. 

Ondersteuning voor zelfbouwprojecten

De gemeente Nijmegen wil graag kijken naar de mogelijkheden die er zijn voor deze doelgroep, maar ze gaan de projecten niet financieren. Naar eventuele subsidiemogelijkheden kan wel gekeken worden. 
Voor de collectieve projecten is belangstelling. Dat maakt het voor de gemeente Nijmegen interessant om verder te onderzoeken hoe ze dit soort projecten kunnen begeleiden en ondersteunen.