Nieuws

Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor. © Pixabay
WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
Sinds eind maart kan iedereen gratis parkeren in de Wageningse binnenstad. Doel was dat klanten naar de winkels bleven komen, ondanks de coronacrisis. 

Nauwelijks plek

Maar de parkeerplaatsen staan vol met auto's van werknemers en omwonenden. Er is nauwelijks plek voor auto's van winkelklanten, is het beeld.
Toch maakt gratis parkeren de binnenstad wél degelijk aantrekkelijk voor mensen die even snel een boodschap moeten doen, menen VVD, CDA en Stadspartij Wageningen. Zij vonden het dan ook belangrijk dat kort parkeren in de binnenstad ook na 1 juni, de vastgestelde einddatum, gratis bleef. Om ondernemers in coronatijd te steunen. 

Toch geen parkeerschijf

Maar het voorstel voor een parkeerschijfsysteem haalde het maandagavond niet. GroenLinks,ChristenUnie, D66, Connect Wageningen en Jan Willem Kamerman (PvdA) waren tegen. Zij zagen geen noodzaak voor gratis parkeren. Het moet ook weer niet té druk worden in coronatijd, was de gedachte. 
Bovendien zou de gemeente veel parkeerinkomsten en geld uit parkeerboetes mislopen, terwijl Wageningen juist in financieel zwaar weer verkeert. Normaal komt er zo'n 60.000 euro aan parkeeropbrengsten en 18.000 euro aan parkeerboetes per maand binnen, vertelt wethouder Peter de Haan (CU). 

Overleg over 'blauwe zone'

'Wij zijn er nu mee bezig om betaald parkeren vanaf 2 juni weer in te gaan stellen', zegt De Haan. Overigens is de gemeente wel in overleg met ondernemers van de binnenstad over een 'blauwe zone' waar kortstondig gratis geparkeerd kan worden.
'Maar dat gaat dan niet om een periode van twee uur, maar veel korter. Juist om grote drukte te voorkomen. Want gezondheid staat voorop. En op deze manier maak je het toch mogelijk dat mensen kort in de stad zijn en hun bestellingen kunnen ophalen.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.