Nieuws

Bekende sporters vragen regering om steun voor meer beweging

Oud-volleyballer en Apeldoorner Bas van de Goor (eigen foto)
Ex-topvolleyballer Bas van de Goor uit Apeldoorn en andere bekende sporters roepen zaterdag de regering in een landelijke advertentie op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. Elf sportbonden en het NOC*NSF hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor dat plan.
ARNHEM - Ex-topvolleyballer Bas van de Goor uit Apeldoorn en andere bekende sporters roepen zaterdag de regering in een landelijke advertentie op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. Elf sportbonden en het NOC*NSF hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor dat plan.
De oproep is een initiatief van de huidige en voormalige topsporters en -trainers Bas van de Goor, Epke Zonderland, Louis van Gaal, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en Joop Alberda en neuropsycholoog Erik Scherder.

Weerbaar maken

'Het is al lange tijd bekend dat sport vele voordelen biedt, van gezondheid tot cognitieve en sociale effecten', zegt oud-volleybalcoach Alberda. 'Onze ambities om sport en bewegen veel meer betekenis te geven voor Nederland zagen een aantal jaar geleden al het eerste levenslicht.'
Volgens de sporters werkt de coronacrisis als een alarmbel. 'Mensen met een mindere vitaliteit en weerbaarheid zijn het meest kwetsbaar. Dit is het moment om in actie en tot gedragsverandering te komen, waarbij de nadruk ligt op voorkomen in plaats van genezen. We willen werken aan het nieuwe normaal', stelt Alberda.

Beter systeem

Naast de oproep, geplaatst in het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, stuurt het zevental een brief naar een aantal ministeries in Den Haag. De initiatiefnemers stellen dat sport en bewegen een essentiële, preventieve rol speelt om Nederlanders vitaler te maken, maar dat de plaats van sport in het systeem van zorg en welzijn verre van perfect is.
Ze pleiten voor een systeem waarbij mensen van jongs af geholpen worden hun leven lang gezond te blijven door sport en bewegen te integreren in hun dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, in het ziekenhuis of de zorginstelling. 
De advertentie van de sporters.
Ex-topvolleyballer Bas van de Goor uit Apeldoorn en andere bekende sporters roepen zaterdag de regering in een landelijke advertentie op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. Elf sportbonden en het NOC*NSF hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor dat plan. © Omroep Gelderland
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!