Nieuws

Ga jij vanavond ook in de tuin zitten om vleermuizen te tellen?

Om erachter te komen hoeveel vleermuizen er in Nederland rondvliegen en waar ze voorkomen, wordt dit weekeinde weer een nationale vleermuistelling gehouden. De Zoogdiervereniging in Nijmegen heeft daarvoor een zoekkaart gemaakt, zodat tellers de soorten vleermuizen die het meest in de bebouwde kom voorkomen van elkaar kunnen onderscheiden. © Pixabay
NIJMEGEN - Om erachter te komen hoeveel vleermuizen er in Nederland rondvliegen en waar ze voorkomen, wordt dit weekeinde weer een nationale vleermuistelling gehouden. De Zoogdiervereniging in Nijmegen heeft daarvoor een zoekkaart gemaakt, zodat tellers de soorten vleermuizen die het meest in de bebouwde kom voorkomen van elkaar kunnen onderscheiden.
In Nederland komen achttien soorten vleermuizen voor. De dieren eten veel muggen en voor de tuinbouw schadelijke insecten en zijn daarom belangrijk voor de biodiversiteit. In een gebied waar veel vleermuizen vliegen is het met de natuur goed gesteld, aldus natuurorganisaties.

Ga rond 21.35 uur in de tuin zitten

Nederlandse vleermuizen dragen geen coronavirus bij zich. De dieren wonen in spouwen, onder dakpannen, op zolders en in holle bomen, en zijn bijna alleen in de schemering te zien.
Wie dit weekend wil meetellen kan het beste rond 21.35 uur in de tuin gaan zitten op een plekje waar de hemel te zien is, maar ook wat bomen of struiken. Op www.tuintelling.nl kan je doorgeven hoeveel vleermuizen je in of boven de tuin hebt gezien en welke soort je denkt dat het is. De zoekkaart vind je hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!