Nieuws

ChickFriend aansprakelijk in fipronil-affaire, kippenboeren krijgen schadevergoeding

BARNEVELD - ChickFriend is aansprakelijk voor het gebruik van fipronil door pluimveehouders. Het bedrijf uit Barneveld moet daarom schadevergoedingen betalen aan de getroffen kippenboeren, zo oordeelt de rechtbank in Arnhem woensdag.
Meerdere pluimveehouders huurden het Barneveldse bedrijf in 2016 en 2017 in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Achteraf bleek dat ChickFriend, en zusterbedrijf ChickClean, daarvoor het verboden midddel fipronil gebruikte. De pluimveesector liep door de besmette eieren tientallen miljoenen euro's schade op.
In deze zaak hebben zo'n 120 pluimveehouders een schadevergoeding geëist van ChickFriend en de eigenaren van het bedrijf. Die worden toegewezen, omdat het volgens de rechter 'niet aannemelijk is dat de stallen, kippen, mest en eieren door een andere oorzaak dan het bespuiten door ChickFriend en ChickClean verontreinigd zijn geraakt met fipronil'.
De hoogte van de schadevergoeding voor elke kippenboer wordt later in een aparte procedure bij de rechtbank vastgesteld. LTO Nederland spande eerder al samen met 124 pluimveehouders een zaak aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar kreeg daar nul op het rekest.

Vorderingen ChickFriend afgewezen

ChickFriend stelde ook de Staat aansprakelijk, omdat de toezichthouder onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op het gebruik van fipronil. De rechtbank wijst dat af, omdat het bedrijf opzettelijk fipronil zou hebben gebruik om de bloedluis te bestrijden.
Ook krijgt ChickFriend geen schadevergoeding van de Belgische leverancier van Dega-16, het bestrijdingsmiddel waar fipronil in zat. Volgens de rechtbank is namelijk vastgesteld dat het verboden middel op verzoek van het bedrijf uit Barneveld is toegevoegd.
ChickFriend ging door de eiercrisis failliet. Eigenaren Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert werden opgepakt, maar het is nog onduidelijk of het tot een strafzaak komt. Ze zaten van augustus tot medio oktober 2017 vast.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!