Nieuws

Domper voor horeca, pas op Tweede Pinksterdag open

ARNHEM - De Nederlandse horeca gaat niet eerder open dan 1 juni. Dat was dinsdag een van de boodschappen van premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. Het openen van restaurants en cafés is nog steeds 'een spannende stap', aldus Rutte.
Het kabinet houdt in overleg met de 25 veiligheidsregio's vast aan de eerder aangekondigde opening van de horeca op maandag 1 juni. Dat besluit is volgens Rutte genomen 'vanwege de verwachte drukte en handhaafbaarheid'. 
De afgelopen dagen klonk vanuit de horeca steeds nadrukkelijker de wens om eerder open te gaan. Het water zou veel uitbaters aan de lippen staan. Die hoopten onder meer al op Hemelsvaartsdag deels open te kunnen, ondanks de eerdere mededeling van het kabinet dat 1 juni de streefdatum was.

Deuren op 1 juni, klokslag 12 uur open

Cafés en restaurant mogen op 1 juni vanaf 12.00 uur hun deuren openen. Klanten moeten anderhalve meter afstand houden, tenzij zij een huishouden delen. Binnen geldt een maximumaantal bezoekers van 30 personen. Reserveren is verplicht en aan de deur moet een check plaatsvinden op eventuele gezondheidsklachten. Personeel valt niet onder het aantal van 30 personen.
Op terrassen geldt geen maximumaantal bezoekers, maar wel geldt ook daar anderhalve meter afstand houden.
Clubs, discotheken en feestcafés moeten langer dichtblijven. Het risico op verspreiding van corona is daar nog te groot, aldus Rutte. Bioscopen, theaters, concertzalen en musea mogen wel open, maar moeten zich aan het maximum van 30 bezoekers per zaal houden. Ook daar is aan de deur een controle nodig om verschijnselen van corona.

'Er is ruimte voor versoepelingen'

Rutte wees tijdens de persconferentie nog wel op het dalende aantal ziekenhuisopnames en het dalende aantal intensive care patiënten met corona. 'Dat biedt ruimte voor de versoepelingen', aldus de premier. Het kabinet bekijkt nog of sportscholen wellicht eerder open kunnen dan 1 september, de datum die eerder werd aangekondigd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!