Instellingen

Faillissement dreigt voor gieterij Lovink: 165 banen op de tocht

Gieterij Lovink in Terborg vraagt uitstel van betaling aan. Bij de twee bedrijven die samen de gieterij vormen, Technocast en Handmouldings, werken 165 mensen. © Pixabay

TERBORG - Gieterij Lovink in Terborg vraagt uitstel van betaling aan. Bij de twee bedrijven die samen de gieterij vormen, Technocast en Handmouldings, werken 165 mensen.

De gieterij verkeert economisch gezien al een aantal jaren in moeilijke omstandigheden, stelt het bedrijf. De onderneming zegt er samen met haar medewerkers alles aan gedaan te hebben om het bedrijf rendabel te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Ook pogingen om een overnamekandidaat voor de gieterij te vinden, zijn vooralsnog niet geslaagd. De huidige economische neergang als gevolg van de coronamaatregelen vormen mede aanleiding voor de surseance, laat de gieterij weten in een verklaring.

Het verhaal gaat onder de video verder.

Gieterij Lovink op rand van afgrond

Niet langer vol te houden

'De gieterij werd nu bijna 109 jaar geleden opgericht en vormt de oorsprong van ons prachtige bedrijf. Tijdens de kredietcrisis heeft de gieterij de economische recessie met moeite kunnen overleven. Sindsdien hebben we samen met onze zeer toegewijde collega’s keihard gewerkt om van die klap te herstellen', vertellen aandeelhouders Dirk Jan en Alexander van den Hout. 

'Maar helaas is dat nu niet langer vol te houden. De gieterij betekent voor ons allemaal veel meer dan gewoon werk. De collega’s met wie we werken doen dat met veel trots en loyaliteit. De gieterij is een begrip in deze regio. Daarom is dit een dramatisch bericht voor iedereen die hier werkt.'

Eigenaar Dirk Jan van den Hout over de problemen:

Burgemeester: 'Triest nieuws'

Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek spreekt op sociale media van 'triest nieuws'. 'Er breekt een onzekere tijd aan voor de werknemers. Waar mogelijk en nodig zal de gemeente ondersteunen. Sterkte voor alle betrokkenen', schrijft hij.

Ook de FNV reageert teleurgesteld. 'Er werken daar veel mensen met lange dienstverbanden die jarenlang loyaal zijn gebleven aan het bedrijf', zegt Agnes van der Schuur. 'Ik heb nog geen contact gehad met de medewerkers, maar we treden zeker in overleg met onze leden.' 

Van der Schuur denkt dat meer bedrijven in de sector het lastig hebben in deze tijd. 'Zeker bij de kleine bedrijven die weinig vet op de botten hebben. Ik verwacht dat daar nog wel wat gaat komen.' 

Pompen en pannen

Lovink maakt onder meer compressoren en pompen, maar ook turbo’s voor trucks, kachelfronten en speciale pannen en pandragers voor gasfornuizen. De gieterij is een van de laatst overgebleven gieterijen in de Achterhoek, waar vroeger tientallen gieterijen actief waren.

Lovink Enertech is niet betrokken bij de surseance van de gieterij. Dit bedrijfsonderdeel van Royal Lovink Industries is gezond.

In 2011 maakte Omroep Gelderland een reportage over het 100-jarig bestaan:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!