Nieuws
Sproeiverbod op de Veluwe door extreme droogte

APELDOORN - Op de Veluwe mogen landbouwers sinds maandag niet meer sproeien met oppervlaktewater. Waterschap Vallei en Veluwe heeft een beregeningsverbod afgekondigd, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is.
Het verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater geldt voor het gehele gebied van het waterschap, dus ook ook op de Utrechtse Heuvelrug. Ook rond Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert (in Brabant) geldt een sproeiverbod. De schappen gaan daarop handhaven.
Het voorjaar verloopt volgens de waterschappen en het KNMI zeer droog. Het tekort aan regen is veel hoger dan gemiddeld en komt al ruim boven dat van het recordjaar 1976. Extra zorgelijk is dat het nu voor het derde jaar achter elkaar veel te droog lijkt te worden, waardoor de grondwaterstand snel zakt.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Sproeiverbod op de Veluwe door extreme droogte
Schade aan de natuur
Als beken en sloten droogvallen en het grondwaterpeil zakt, ontstaat schade aan de natuur. Dieren en planten gaan dood. Ook de waterkwaliteit verslechtert snel, terwijl door een te lage grondwaterstand ook gebouwen en wegen schade oplopen.
Op veel plaatsen in het land nemen waterschappen maatregelen om de droogte te bestrijden. Ook bij Waterschap Rijn en IJssel nemen de zorgen toe, maar daar geldt nog geen algeheel sproeiverbod. Wel is het waterschap zich aan het voorbereiden op onttrekkingsverboden. In de Achterhoek en de Liemers werd het sproeiverbod afgelopen februari pas ingetrokken.
Bij Waterschap Rivierenland zijn de zorgen een stuk kleiner, vanwege de grote rivieren die door dat gebied stromen. 'Wij hebben op de regio Groesbeek na geen hoge zandgronden, dat is een enorm voordeel. De problemen met de droogte spelen vooral op de Veluwe en in de Achterhoek', aldus een woordvoerder.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!