Nieuws

Geen partij voor overname zwembad De Hoevert in Didam

De gemeente Montferland is er niet in geslaagd om een geïnteresseerde partij te vinden die zwembad De Hoevert in Didam wil exploiteren en de accommodatie wil overnemen. Daarmee lijkt een definitieve sluiting van het zwembad dichterbij te komen. © Pixabay
DIDAM - De gemeente Montferland is er niet in geslaagd om een geïnteresseerde partij te vinden die zwembad De Hoevert in Didam wil exploiteren en de accommodatie wil overnemen. Daarmee lijkt een definitieve sluiting van het zwembad dichterbij te komen.
'Het is zuur om te moeten constateren, met name voor de gebruikers', zegt wethouder Ruth Mijnen. Zij zitten al enkele jaren in onzekerheid over de toekomst van het zwembad. Montferland wilde het zwembad sluiten als bezuinigingsmaatregel, maar werd door de raad teruggefloten.

Met zes partijen in gesprek

De wethouder moest het afgelopen half jaar met verschillende marktpartijen in gesprek om te kijken of het zwembad overeind gehouden kon worden. De gemeente zat met zes partijen aan tafel, onder meer met Laco, beheerder van het zwembad in ’s-Heerenberg.
'Met de exploitatiebijdrage van 153.000 euro zien de partijen geen mogelijkheden om het zwembad voor maximaal tien jaar te exploiteren', zegt Mijnen.

Twee scenario's

Willen de partijen wel de exploitatie op zich nemen, dan zijn er twee scenario's. Bij het eerste scenario blijft de gemeente eigenaar van het gebouw en de grond en laat het de exploitatie door een marktpartij uitvoeren. Momenteel voert Sportfondsen deze exploitatie uit.
In het tweede scenario draagt de gemeente het gebouw en de grond tegen een symbolisch bedrag over, waarbij de exploitant eventueel de accommodatie kan uitbreiden. Bijvoorbeeld met een fitnessvoorziening. 'Daarvoor moeten wel de kaders worden aangepast en daar zit een prijskaartje aan', zegt Mijnen.

Raad beslist in juni

Voor het zwembad lijkt weer een onzekere periode aan te breken. De gemeenteraad mag in juni beslissen hoe het verder moet. 'Ik hoop op duidelijkheid, want iedereen verdient een structurele oplossing', aldus Mijnen.