Nieuws

De 'slimme strategie' van Wageningen voor groene energie

Nederland staat voor een gigantische uitdaging: klimaatneutraal in 2050. In Wageningen willen ze dat bereiken met energietuinen en een landschapsfonds. 'Een intelligente strategie' waar de natuur van profiteert, zo vertelt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Nederland staat voor een gigantische uitdaging: klimaatneutraal in 2050. In Wageningen willen ze dat bereiken met energietuinen en een landschapsfonds. 'Een intelligente strategie' waar de natuur van profiteert, zo vertelt wethouder Lara de Brito (GroenLinks).
'Wageningen is de stad met de grootste dichtheid groene kennis van Nederland. In deze stad zijn zo veel mensen die heel veel weten over dit onderwerp. Dat is soms behoorlijk intimiderend', lacht ze. Samen met veel van die gedreven Wageningers bedacht de gemeente een visie voor hun geliefde buitengebied.

Energie opwekken én investeren in natuur

'Hoe krijgt je het voor elkaar om grootschalig energie op te wekken én tegelijkertijd te investeren in de natuur?', vraagt De Brito. De kern van het antwoord: door winst terug te geven aan natuurontwikkeling. Dat principe staat centraal. 
Er moet een landschapsfonds komen, spraken de verschillende partijen af. Daarin storten ontwikkelaars van bijvoorbeeld zonneparken en windmolens geld dat ten goede komt aan de natuur. En er is enthousiasme voor een energietuin. 'Dat wordt een plek waar het opwekken van duurzame energie samen gaat met ruimte voor dieren en planten, wandelen en spelen. Een groep inwoners wil dat gaan ontwerpen.'

Dit deel van het buitengebied

Een deel van het buitengebied is beschikbaar voor deze energietransformatie. Het gaat om het buitengebied vanaf de Nude, de rand van het Binnenveld tot het Bennekomse Veld (lichtgroen). 
Tekst gaat verder onder kaart.
Plankaart voor het buitengebied van Wageningen.
Nederland staat voor een gigantische uitdaging: klimaatneutraal in 2050. In Wageningen willen ze dat bereiken met energietuinen en een landschapsfonds. 'Een intelligente strategie' waar de natuur van profiteert, zo vertelt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). © LOS stadomland/gemeente Wageningen.
De mogelijkheden zijn beschreven in de visie voor het buitengebied. Dat document is bedoeld als toetsingskader en geeft handvatten bij het beoordelen van projecten. Naast de energietransitie en natuur is er ook aandacht voor natuurinclusieve landbouw, beweging en recreatie en de lokale en regionale voedselstromen.  
De visie moet nog door de gemeenteraad besproken worden. Op 25 mei vindt het ‘rondetafelgesprek’ plaats over het voorliggende concept (digitaal).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!