Nieuws

'Een hele spannende tijd', Wageningen schrijft weer rode cijfers

De gemeente Wageningen kwam het afgelopen jaar 2 miljoen euro tekort. Het tekort is lager dan gedacht. Toch is het in coronatijd een forse klap voor een gemeente die de afgelopen jaren ook al rode cijfers liet zien. © Pixabay.
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen kwam het afgelopen jaar 2 miljoen euro tekort. Het tekort is lager dan gedacht. Toch is het in coronatijd een forse klap voor een gemeente die de afgelopen jaren ook al rode cijfers liet zien.
De reservepotjes raken langzaam aan leeg. Dat betekent dat Wageningen maar moeilijk tegenslagen kan opvangen. De gemeente is volgens de eigen normen onvoldoende 'financieel weerbaar' zoals dat heet. Kan Wageningen de gevolgen van de coronacrisis dan wel dragen?

'Heel spannend'

'Ik vind dat heel spannend', zegt Maud Hulshof (D66), wethouder Financiën. Dat de gemeente rode cijfers laat zien, vindt ze 'niet prettig', maar was verwacht. Er werd rekening gehouden met een tekort van 2,4 miljoen euro. De coronacrisis komt daar bovenop, onverwacht.
Om Wageningen financieel gezonder te krijgen, werd er vorig jaar afgesproken fors te gaan bezuinigen. Maar vanwege corona zijn er mogelijk meer maatregelen nodig. Door de coronacrisis loopt Wageningen inkomsten mis, belastingen bijvoorbeeld, en stijgen de kosten voor bijvoorbeeld uitkeringen juist. 

Extra maatregelen?

Hoe de gemeente dat extra financiële probleem op gaat lossen, is nog niet duidelijk. Mogelijk neemt Wageningen extra maatregelen om alles te kunnen betalen. Of het dan bijvoorbeeld om belastingverhogingen gaat, kan de wethouder nu nog niet zeggen.
De financiële gevolgen van corona en mogelijke maatregelen worden op dit moment nog in kaart gebracht, vertelt ze. 'Ik ben wel heel blij om te zien dat het rijk probeert te helpen in het kader van die coronacrisis. We zijn als Wageningen ook in gesprek met de provincie. Ligt er nu dan gelijk een oplossing? Nee. Is het bij ons in beeld? Ja, absoluut.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.