Nieuws

Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
'Wel de WOB gehonoreerd, niet de raad geïnformeerd', vatte Charlotte Brand (PvdA) de kritiek op de wethouder samen. Zo wordt de raad volgens haar gepasseerd en dat tast de positie van dat democratisch orgaan aan, zo vindt zij. 

Onrust onder bewoners

Maar wethouder Vergunst ziet dat anders. Hij staat nog steeds achter zijn besluit van begin februari om niet de raad te informeren over welke panden mogelijk brandgevaarlijk zijn. 'Wij wilden eerst de pandeigenaren de gelegenheid geven om daar iets aan te doen.' Het naar buiten brengen van de adressen zou volgens hem maar onrust geven onder bewoners. 'We hebben wel steeds gezegd dat het twaalf panden betreft, dus we zijn volstrekt open geweest.' 
Toch hadden de raadsleden desnoods onder geheimhouding geïnformeerd kunnen worden, stelt Wendy Grutters (DNF). 'Maar we hebben al eerder gemerkt dat we bij deze wethouder niet zo makkelijk informatie krijgen', viel Maarten Bakker (VVD) haar bij. Pas nadat de informatie aan de burger werd verstrekt, kreeg ook de raad de informatie. 
Wethouder Vergunst gaf toe dat de raad in principe altijd de informatie moet krijgen waarom wordt gevraagd. Vergunst: 'Maar er zijn redenen om soms geen informatie te geven.' Het vermijden van onrust onder de bewoners is volgens de wethouder zo'n reden.