Nieuws

Oma moet foto's van kleinkinderen per direct van Facebook halen

De vrouw uit Doesburg moet de foto's van haar kleinkinderen verwijderen van Facebook.
De rechter in Arnhem heeft woensdag besloten dat een vrouw uit Doesburg per direct foto's van haar kleinkinderen moet verwijderen van haar accounts op Facebook en Pinterest. Haar eigen dochter had een zaak tegen haar aangespannen, omdat de vrouw steeds weigerde de foto's weg te halen. © Pixabay
DOESBURG - De rechter in Arnhem heeft woensdag besloten dat een vrouw uit Doesburg per direct foto's van haar kleinkinderen moet verwijderen van haar accounts op Facebook en Pinterest. Haar eigen dochter had een zaak tegen haar aangespannen, omdat de vrouw steeds weigerde de foto's weg te halen.
Door een ruzie hebben moeder en dochter al ruim een jaar geen contact meer met elkaar. De dochter, die volgens de Gelderlander in Tolkamer woont, heeft drie kinderen van 14, 6 en 5 jaar. Haar oudste zoon woonde zeven jaar lang bij de grootmoeder in huis. Daarna is het kind bij zijn vader gaan wonen.

Verzoeken zonder succes

In de afgelopen jaren plaatste de oma uit Doesburg meermaals foto's van haar drie kleinkinderen op sociale media. Haar dochter had daar moeite mee en wilde niet dat haar kinderen 'op sociale media tentoongesteld werden'. Meerdere verzoeken aan haar moeder om ermee te stoppen haalden niets uit.
Daarom daagde de vrouw uit Tolkamer haar moeder voor de rechter. Die besloot woensdag dat de vrouw gelijk heeft en dat de oma onrechtmatig heeft gehandeld. Voor het plaatsen van foto's van kinderen onder 16 jaar moeten ouders toestemming geven. Binnen tien dagen moet de vrouw alle foto's van haar kleinkinderen verwijderd hebben van haar social media-accounts. Doet ze dat niet, dan volgt een boete van 50 euro per dag.
De oma verweerde zich woensdag door te zeggen dat zij de privacy van haar kleinkinderen respecteert en dat ze een groot deel van de foto's al heeft verwijderd. Ze wilde één foto laten staan op zowel Facebook als Pinterest, maar dat mag niet. De rechter bepaalde dat de dochter van de vrouw daar geen toestemming voor heeft gegeven. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!