Nieuws

Kijk mee! 45 joar Olderwets Høken met Normaal bij Omroep Gelderland

Bennie Jolink van Normaal.
Speciaal voor alle fans van Normaal zendt Omroep Gelderland op Hemelvaartsdag een akoestisch concert uit van de Achterhoekse band. Het concert 45 joar olderwets Høken zou dit jaar in Lochem worden gegeven, maar door corona ging hier een streep doorheen. © Koos Groenewold
ARNHEM - Speciaal voor alle fans van Normaal zendt Omroep Gelderland op Hemelvaartsdag een akoestisch concert uit van de Achterhoekse band. Het concert 45 joar olderwets Høken zou dit jaar in Lochem worden gegeven, maar door corona ging hier een streep doorheen.
In plaats van een groot openluchtconcert ter ere van het 45-jarig bestaan van Normaal, met gastoptredens van bekende artiesten, geeft de band een akoestisch concert op een nog onbekende locatie. 
Omroep Gelderland is erbij en zendt het concert uit. Zo kan de band alle 'anhangers' toch een klein hart onder de riem steken en het jubileum vieren.

Achterhoek op de kaart

Normaal gaf haar eerste grote optreden tijdens het Lochem Popfestival in 1975, dat traditioneel op Hemelvaartsdag werd gehouden. De hit Oerend Hard volgde in 1977 en al snel werd de harde rockmuziek met een Achterhoeks dialect het handelsmerk van de band.
Normaal zette het platteland muzikaal op de kaart. Vier decennia later is de band nog altijd razend populair en niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap.

Prijzen

In de afgelopen jaren nam de band de Edison Oeuvreprijs en de prestigieuze Buma Lifetime Achievement Award in ontvangst. Ook verscheen in 2015 de VPRO-documentaire Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal en werd er vorig jaar nog een standbeeld voor de band onthuld op Hemelvaartsdag 2018 in Hummelo, vlakbij het geboortehuis van frontman Bennie Jolink.
In 2019 gaf Normaal weer het eerste optreden sinds Jolink in 2015 om gezondheidsredenen moest stoppen. Dit reünieconcert in Lochem was binnen twee minuten uitverkocht.
Het akoestisch concert van Normaal is op donderdag 21 mei om 15.00 uur te zien op TV Gelderland. Vanaf 17.20 uur worden alle hoogtepunten van het concert nog een keer op een rij gezet en daarna ieder uur herhaald. Het concert is ook online terug te zien via Uitzending Gemist.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!