Nieuws

Vleessector wil voorrang bij coronatest, VION test al personeel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil dat het personeel in slachterijen voorrang krijgt om op het coronavirus te testen als in juni meer testen beschikbaar zijn. Een woordvoerder laat weten dat er al wel is gestart met het testen. De slachterijen vallen onder een vitaal beroep. In de ogen van de sector is testen belangrijk omdat er tijdens de coronacrisis soms met grote groepen mensen wordt doorgewerkt. © Wikimedia / Jonathunder
SCHERPENZEEL - De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil dat het personeel in slachterijen voorrang krijgt om op het coronavirus te testen als in juni meer testen beschikbaar zijn. Een woordvoerder laat weten dat er al wel is gestart met het testen. De slachterijen vallen onder een vitaal beroep. In de ogen van de sector is testen belangrijk omdat er tijdens de coronacrisis soms met grote groepen mensen wordt doorgewerkt.
Ook vleesverwerker VION, die twee fabrieken heeft in Gelderland, laat weten dat medewerkers vanaf deze week bij klachten al worden getest. De vleesverwerker had in een van haar Gelderse fabrieken al te maken met Covid-19.
Een aantal van de 28 Oost-Europese arbeidsmigranten uit Velp die vanwege een coronabesmetting in isolatie zijn gebracht, werkten in Scherpenzeel bij de fabriek waar varkensvlees wordt verwerkt tot onder meer bacon. Op die locatie werken 1100 medewerkers. 

Afspraken met GGD

Volgens een woordvoerder van VION zijn er afspraken gemaakt met de GGD over de mogelijkheid om personeel uit slachterijen te testen op corona. 
'Als er klachten zijn die mogelijk wijzen op het coronavirus, dan kunnen medewerkers zich laten testen.' Verder geeft de vleesverwerker aan dat het tot voor kort niet mogelijk was om personeel te testen omdat er te weinig testcapaciteit was. 
Bij de start van de coronacrisis kreeg het zorgpersoneel direct voorrang om op corona te testen. Daarna volgden andere beroepsgroepen. Hier zie je welke beroepsgroepen nu al voorrang krijgen. In juni kan iedereen met klachten getest worden. De GGD'en in Gelderland bereiden zich hier nu op voor.

Vleesfabriek 'coronaproof'?

Eerder al liet VION weten dat er zo 'coronaproof' mogelijk wordt gewerkt in de fabrieken. 'Ons werk kun je niet vanuit huis doen en de voedselverwerkende industrie behoort net als de zorg tot de sectoren die doorwerken. We hebben alle maatregelen genomen om te zorgen dat mensen zich zoveel mogelijk kunnen houden aan de afstand van anderhalve meter. Bijvoorbeeld met plastic schermen en anders ingedeelde ploegendiensten. Verder moet iedereen met klachten thuisblijven.'
Ook liet VION weten dat door het consumeren van bacon of ander vlees er geen aanleiding is volgens het RIVM om te vrezen voor een besmetting via voedsel.