Nieuws

Corona kan nekslag zijn voor financiën gemeenten

Gemeenten hebben het zwaar en veel tegenslagen kunnen ze niet hebben. De coronacrisis kan wel eens de nekslag zijn voor de financiën van gemeenten, dat zegt gedeputeerde Jan Markink. © Pixabay
ARNHEM - Gemeenten hebben het zwaar en veel tegenslagen kunnen ze niet hebben. De coronacrisis kan wel eens de nekslag zijn voor de financiën van gemeenten, dat zegt gedeputeerde Jan Markink.
'We zien gewoon dat gemeenten worstelen om hun taken uit te voeren. Ik heb vorig jaar al gezegd: er hoeft maar iets te gebeuren en er zijn gemeenten die omvallen. Het kan best zijn dat zich dat nu aan het voltrekken is', stelt Markink.

Vijf voor twaalf

Gemeenten kampen over het algemeen met twee problemen. Grotere uitgaven op het sociaal domein, zoals de jeugdzorg, sinds die taken bij de gemeente liggen en een lagere uitkering van het Rijk. Op dit moment staat geen enkele gemeente onder preventief toezicht, maar de provincie maakt zich wel al langere tijd zorgen.
Het was in december al vijf voor twaalf. De limieten om financiële problemen op te lossen - reserves, bezuinigingen en verhogingen van lasten - zijn bereikt.
Bij vijf gemeenten is de situatie kritiek: met Berkelland, Rheden en Renkum zijn eind vorig jaar gesprekken gevoerd. Het jaar daarvoor waren er al gesprekken met Zutphen en Brummen.

Geen noodfonds

Voor de gevolgen van de coronacrisis verwacht Markink dat er in juli een plan van het Rijk moet liggen. Dat gaat alleen over de gevolgen van de coronacrisis. 
De gemeente Rheden vroeg onlangs om een noodfonds van 210 miljoen euro, zo'n 100 euro per inwoner. Dat komt er niet, de provincie wil niet de gaten in de begrotingen van gemeenten opvullen. 'Er zijn gemeenten die door een impuls even worden geholpen, maar als het iets minder gaat zijn ze weer aan de beurt. Dan ligt het probleem een stuk dieper.'