Nieuws

Bibliotheken zijn nog niet open ook al mag het wel

Sinds maandag mogen de bibliotheken weer in Nederland open. Maar nog niet overal in Gelderland zijn de bibliotheken ook klaar voor de fase na de intelligente lockdown. Bibliotheek Rivierenland gaat bijvoorbeeld komende maandag pas open. En dan ook nog maar beperkt. Er kunnen alleen boeken worden ingeleverd of afgehaald. En ook dat gaat niet eens bij alle vestigingen. © Omroep Gelderland
TIEL - Sinds maandag mogen de bibliotheken weer in Nederland open. Maar nog niet overal in Gelderland zijn de bibliotheken ook klaar voor de fase na de intelligente lockdown. Bibliotheek Rivierenland gaat bijvoorbeeld komende maandag pas open. En dan ook nog maar beperkt. Er kunnen alleen boeken worden ingeleverd of afgehaald. En ook dat gaat niet eens bij alle vestigingen.
In iedere gemeente minimaal gaat minimaal één vestiging open zegt Manon Balfoort van de bibliotheek. In de uitgestrekte gemeente West Betuwe gaan er bijvoorbeeld twee open. Op 2 juni kunnen, als alles goed gaat, de bezoekers weer zelf boeken van de schappen halen.
Tekst gaat verder na de video:
Bibliotheken gaan nog niet open ook al mag het wel

Nog niet alle beschermingsmaterialen zijn er

Dat de bibliotheken nog niet klaar waren voor een opening eerder deze week heeft een aantal oorzaken. Zo heeft een goedgekeurd protocol lang op zich laten wachten en is er een lange levertijd voor een aantal beschermingsmaterialen. Bijvoorbeeld voor spatschermen voor de medewerkers.
Lang niet alle vestigingen gaan maandag open. Dat hangt soms af van de grootte van de ruimte of de afstemming met de andere gebruikers van een gebouw. Maar volgens Balfoort zijn ook niet alle vrijwilligers nu inzetbaar.

Boeken in quarantaine

Een deel van deze mensen behoort tot ze zogeheten kwetsbare groep in deze coronacrisis. Daarom kan er niet op volle kracht gewerkt worden. Bovendien is de nieuwe werkwijze arbeidsintensiever. Boeken die ingeleverd worden moeten eerst in quarantaine geplaatst worden. Pas na 72 uur worden boeken weer uitgeleend.