Nieuws

Giftig middel Xentari blijft nodig tegen eikenprocessierups, zegt Apeldoorn

De rups wordt bestreden.
Het bekritiseerde middel Xentari wordt door de gemeente Apeldoorn nog altijd gebruikt in de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar Apeldoorn probeert te zoeken naar alternatieven. Dat laat de gemeente op haar website weten. © archief
APELDOORN - Het bekritiseerde middel Xentari wordt door de gemeente Apeldoorn nog altijd gebruikt in de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar Apeldoorn probeert te zoeken naar alternatieven. Dat laat de gemeente op haar website weten.
Eiken worden behandeld met Xentari, de rupsen eten van het blad en kunnen zich daarna niet verder ontwikkelen. Ieder jaar voeren gemeenten een verwoede strijd tegen de rups, omdat hij in het voorjaar in groten getale tevoorschijn komt en de haartjes zeer irriterend zijn.

Alternatieven

Apeldoorn zegt Xentari 'zo min mogelijk' te willen gebruiken, en past daarom ook andere manieren toe om de eikenprocessierups een halt toe te roepen. Je kunt dan denken aan bloemrijke bermen en het ophangen van nestkastjes, waardoor er meer mezen komen. Dat is een natuurlijke vijand.
Tekst loopt door onder de foto.
Foto via Wikipedia
Het bekritiseerde middel Xentari wordt door de gemeente Apeldoorn nog altijd gebruikt in de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar Apeldoorn probeert te zoeken naar alternatieven. Dat laat de gemeente op haar website weten.

Xentari blijft noodzakelijk

Toch vindt de gemeente het noodzakelijk Xentari te blijven gebruiken, vanwege de hevige allergische reactie die de rups oproept. 'We behandelen plekken waar het echt nodig is en maken steeds een zorgvuldige afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu.'
In het persbericht is verder te lezen: 'We nemen kritiek op het gebruik van Xentari zeer serieus. Een alternatieve aanpak, waarbij de natuur uiteindelijk zelf ingrijpt in het probleem doordat er voldoende natuurlijke vijanden voor de rups zijn, krijgen we helaas niet op korte termijn voor elkaar.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!