Nieuws

VIDEO | Wolf schrikt van schok, schapen goed beschermd

Een elektrisch raster als wapen tegen de wolf. Een video laat zien hoe een wolf schrikt van stroomdraad. De wolvencommissie noemt dit dé methode om schaapskudden te beschermen. © YouTube / Zoogdiervereniging
Een elektrisch raster als wapen tegen de wolf. Een video laat zien hoe een wolf schrikt van stroomdraad. De wolvencommissie noemt dit dé methode om schaapskudden te beschermen.
Op de beelden van de wildcamera, ergens op de Veluwe, is te zien hoe de wolf probeert meerdere keren bij de schapen te komen. Die zijn eerst geïntrigeerd door de wolf, maar als het dier het hek nadert, springen ze weg.
Elke keer als de wolf probeert door het hek te komen, krijgt hij een stroomstoot. Na een aantal pogingen houdt de wolf het voor gezien.
'Dit is de kers op de taart', zegt een enthousiaste Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. 'Er zijn daar al langere tijd geen dode schapen, terwijl het in het territorium van de wolf is. Deze beelden tonen aan dat de wolf wel interesse heeft in de schapen. Het bevestigt dat het raster werkt. Dit is ontzettend gaaf.'

Eigen initiatief

De schapenhouder nam zelf initiatief voor de hekken. 'Dan heb je echt profijt van je werk', stelt Lelieveld. Hij noemt het daarom ook belangrijk dat dierhouders maatregelen gaan nemen. Zij krijgen daarvoor ondersteuning van de provincie.
De wolvencommissie werd ingesteld door de provincie Gelderland.