Nieuws

Versoepeling van coronamaatregelen

De zucht van verlichting is voelbaar door heel Arnhem: vanaf maandag 11 mei mogen bassischoolleerlingen weer naar school, Rozet opent de deuren weer een klein beetje en ook contactberoepen zoals kappers en nagelstylisten mogen weer langzaam opstarten. © RTV Arnhem
ARNHEM - De zucht van verlichting is voelbaar door heel Arnhem: vanaf maandag 11 mei mogen bassischoolleerlingen weer naar school, Rozet opent de deuren weer een klein beetje en ook contactberoepen zoals kappers en nagelstylisten mogen weer langzaam opstarten.
Max, Jim en Walter hebben er in ieder geval zin in! Bij obs De Boomhut stonden zij vanochtend al ruim op tijd klaar met hun volgepakte rugzakken weer op de rug. Er is gekozen voor een splitsing van de groepen, die allemaal op 2 dagen fysiek les krijgen. Voor alle leerlingen geldt een dagelijkse online instructie tussen 08.30-10.00 uur door de juffen en meesters. "We hopen natuurlijk van niet, maar stel dat we weer tijdelijk terug moeten naar de digitale leeromgeving thuis, dan blijven we daar in ieder geval allemaal nog vertrouwd mee," vertelt Linda van Druijten, directeur van De Boomhut. Net als juf Maartje is ze ontzettend blij om de kinderen, of althans de helft daarvan, vandaag weer te zien. Allen wacht trouwens een leuke verrassing, want de afgelopen weken is hard gewerkt het schoolplein een make-over te geven. Er is een aantal maatregelen getroffen volgens de richtlijnen van het RIVM. De groepen gebruiken een eigen ingang van het gebouw en het motto 'een punt vijf, van mijn lijf' prijkt op posters en stickers door het gebouw. De kinderen mogen wel elkaar, maar niet de volwassenen te dichtbij benaderen. Alle leerkrachten zijn overigens weer aanwezig en voelen zich veilig genoeg om weer aan de slag te gaan. Bij kapsalon Nature Hair Experience treffen wij op de normaal gesproken vrije maandag, toch eigenaresse Ada en haar dochter Leila aan, met twee vaste klanten. Die hebben geluk gehad met het maken van die afspraak, want ze zitten tot half juni volgeboekt. "We dragen zelf mondkapjes en vragen dat onze klanten ook te doen, zo beschermen we elkaar," vertelt Leila Becic. Ook tussen de wasbakken zijn plastic schotten geplaatst en iedereen wordt gevraagd de handen te desinfecteren bij binnenkomst. Bij Rozet geven gele en witte lijnen en pijlen de looproutes aan door het gebouw. Bij de ingang staan 60 winkelmandjes klaar. Iedere bezoeker pakt er een, om het maximaal aanvaardbare aantal bezoekers te waarborgen. Tijdens de lockdown is er gewerkt met boekpakketten: persoonlijk samengesteld door de bibliotheekmedewerkers, op basis van de uitleenhistorie. Tot volle tevredenheid van alle betrokkenen; de bibliotheek heeft besloten hiermee voorlopig door te gaan. "De lieve reacties van lezers zijn overweldigend," aldus René Gademann. Overigens is vooralsnog alleen de bibliotheek toegankelijk en vooraf gereserveerde cursussen met maximaal 10 personen. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Rozet: www.rozet/corona.nl.