Nieuws

Dit oudere Doesburgse stel nam Mikki in huis en is nu smoorverliefd

Edward met Mikki.
Een hulphond in huis nemen, waarom zou je het doen? Nou, bijvoor © Omroep Gelderland
DOESBURG - Een hulphond in huis nemen, waarom zou je het doen? Nou, bijvoorbeeld: je bent op leeftijd en wil niet opnieuw jarenlang een hond als huisdier. Dan biedt een tijdelijke viervoeter soelaas. Zoals Edward en Marguerite van der Beek uit Doesburg hebben gedaan.
Mikki, een kleine zwarte labrador. Ooit zal ze mensen met een beperking begeleiden, maar op dit moment is zij nog aan de zorg van Edward en Marguerite toevertrouwd. Zij voeden het hondje op. Maar na anderhalf jaar moet Mikki haar tijdelijke baasjes verlaten. 

Welbestede tranen

'Dat worden dikke vette tranen', vertelt Marguerite. 'Maar we hebben er goed over nagedacht. Het is een welbewuste keuze; dit kwam op ons pad - en het is voor een goed doel.' De tranen zijn welbesteed, wil de Doesburgse maar zeggen. 
Luister hier naar een gesprek met Edward en Marguerite: 
Haar man Edward legt uit: 'We hadden een oude labrador. Ze werd 15 jaar en vier maanden oud. Vorig jaar, op Koningsdag, hebben we haar na een prachtig leven laten inslapen.' 

Hulphond gaat weer weg

Hij vervolgt: 'Ik miste een hond om mij heen, maar om er weer één aan te schaffen en er 15 jaar tegenaan te moeten... Ik ben ook alweer op leeftijd, dus wij dachten: misschien is het leuk een hulphond te nemen. Die gaat na anderhalf jaar weer weg.'
En dus loopt het Doesburgse echtpaar nu met de kleine Mikki over straat. Overal gaat zij mee naartoe, tot in de supermarkt aan toe.

'Een blèrend kind'

Edward: 'Mikki ging in het karretje, als test, en we zijn door de supermarkt gelopen. De hond moet wennen aan al die geluiden, zoals een kind dat valt en begint te blèren, en aan al die geuren.' 
Mikki meenemen naar buiten, betekent ook dat Edward soms zijn stem moet verheffen. Niet tegen de puppy, maar tegen alle mensen die het hondje aanhalen en willen aaien. 

Warm nest verlaten

Desalniettemin, Edward excuseert zich achteraf altijd. Hij legt dan uit waarom het niet mag: Mikki moet zich straks kunnen focussen op haar nieuwe baas, die zij zal begeleiden als ze het warme nest van Marguerite en Edward eenmaal verlaten heeft. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!