Nieuws

Hoe verdelen we stad en natuur na corona?

Natuur en stad zijn twee grootheden die elkaar lijken te bijten, maar naarmate de steden in Nederland blijven uitdijen en de natuur verder onder druk komt te staan, is het steeds belangrijker om de ouderwetse betonjungle zo groen mogelijk te maken. Dat heeft op een heleboel manieren zin.
EDE - Natuur en stad zijn twee grootheden die elkaar lijken te bijten, maar naarmate de steden in Nederland blijven uitdijen en de natuur verder onder druk komt te staan, is het steeds belangrijker om de ouderwetse betonjungle zo groen mogelijk te maken. Dat heeft op een heleboel manieren zin.
Ten eerste leren kinderen veel meer over de natuur als er vogels in de tuin zitten (die je samen kunt gaan benoemen en tellen), pissebedden onder de plantenbakken en vlinders in de struiken. Maar ook voor grote en kleine dieren zelf is het fijn als de steden geen onneembare muren zijn tussen het ene en het andere natuurgebied, maar dat ze via groene zones vrij kunnen rondtrekken.
Ik ben benieuwd of het werkt, en zo ja, wat kunnen we met die kennis in andere steden in Gelderland?
Harm Edens
Je ziet het nu we door de corona-ellende veel meer binnen zitten: overal duiken dieren op, die onderweg zijn. Als we straks allemaal weer naar buiten gaan, moeten we nog beter gaan nadenken welke ruimte er dan voor de dieren overblijft. In Ede is een wijk waar al heel veel groene zones zijn. Het was vroeger een landgoed en een deel van de oude singels en wallen is er nog. Ik ben benieuwd of het werkt, en zo ja, wat kunnen we met die kennis in andere steden in Gelderland?
Harm Edens

Vanaf zaterdag 2 mei is er elke week een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Hij schrijft wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Bekijk hier alle afleveringen van het nieuwe seizoen van BuitenGewoon!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!