Nieuws

Eerste gezondheidsklachten door eikenprocessierups verwacht

De eerste eikenprocessierupsen gaan de komende dagen voor overlast zorgen.
Onderzoekers verwachten dat de eerste eikenprocessierupsen de komende dagen voor overlast gaan zorgen. De rupsen bereiken op dit moment het vierde larvestadium en dan krijgen ze de brandharen, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Dat is het moment waarop de beestjes voor overlast kunnen zorgen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Onderzoekers verwachten dat de eerste eikenprocessierupsen de komende dagen voor overlast gaan zorgen. De rupsen bereiken op dit moment het vierde larvestadium en dan krijgen ze de brandharen, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Dat is het moment waarop de beestjes voor overlast kunnen zorgen.
Een eikenprocessierups heeft in het vierde stadium zo'n 700.000 brandharen. Mensen die in aanraking komen met die haartjes kunnen hierdoor gezondheidsklachten krijgen. Volgens het RIVM variëren die klachten van jeukende huiduitslag en bultjes tot kortademigheid en in een enkel geval tot een shock als gevolg van een allergische reactie. 
Rond 20 mei worden de eerste nesten zichtbaar, denkt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Vanaf dan zal de overlast van de rupsen verder toenemen. Of er dit jaar veel eikenprocessierupsen zijn, is nog niet te zeggen. Wel zijn er vorig jaar minder eikenprocessievlinders geteld, waardoor er dit jaar mogelijk minder rupsen uit eitjes zijn gekropen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!