Nieuws

Hekken om verpleeghuizen vanwege fysiek contact en boodschappen

Rondom verpleeghuis De Oude Plantaan in Dieren zijn bouwhekken geplaatst om ouderen te beschermen tegen het coronavirus. Dat was nodig, omdat sommige mensen hun ouders of grootouders via de ramen opzochten en aanraakten. Dat vertelt Wil Zajdenband, directeur zorg en behandeling van zorggroep Attent. © Persbureau Heitink
DIEREN - Rondom verpleeghuis De Oude Plantaan in Dieren zijn bouwhekken geplaatst om ouderen te beschermen tegen het coronavirus. Dat was nodig, omdat sommige mensen hun ouders of grootouders via de ramen opzochten en aanraakten. Dat vertelt Wil Zajdenband, directeur zorg en behandeling van zorggroep Attent.
'Ze zoeken echt lijfelijk contact: handen vasthouden, knuffelen, spullen overhandigen.' Er is meerdere keren met de families in kwestie gesproken, om te zeggen dat dit niet kon. Maar zij wilden niet stoppen, aldus Zajdenband. Er geldt voor verpleeghuizen in heel Nederland een bezoekverbod. 

Hekken vanwege boodschappen

Ook zorgorganisatie WZUVeluwe plaatste hekken bij instellingen in Wapenveld en Elburg. Ook hier om de bewoners te beschermen. Het bleek voor contactpersonen steeds moeilijker om zich aan de regels te houden. 
'Fysiek contact is er niet geweest', vertelt een woordvoerder. Hier hebben ze strenge regels. Spullen die worden langsgebracht moeten door een sluis. Daarna moet het 24 uur blijven staan en dan bezorgt het personeel het bij de cliënten. 'Bezoekers probeerden wel om die spullen op andere manieren bij hun naasten te krijgen. We doen dit echt om onze bewoners te beschermen', aldus de woordvoerder.
Het is voor familieleden lastig. 'We krijgen steeds meer vragen. Maar we zijn er gewoon echt nog niet aan toe om te versoepelen.'
In de gemeente Heerde - waar Wapenveld onder valt - greep het coronavirus hard om zich heen. Bij een koor werd 40 procent ziek, zes leden overleden.

'Hek weg als families luisteren'

Zajdenband van verpleeghuis de Oude Plantaan benadrukt dat het om een kleine groep gaat die de regels overtreedt. 'Om en nabij de vijf families. Er wonen 52 mensen. De richtlijn 'geen lijfelijk contact' is voor het publiek moeilijk. Het is behoorlijk inleveren voor de families. Dat snap ik. Maar zij moeten echt beseffen dat ze heel veel mensen in gevaar brengen.' 
De hekken zijn geplaatst op de begane grond, voor de kamers van bewoners. Attent gaat ondertussen nogmaals in gesprek met de families. Pas als zij aangeven te willen stoppen met de raambezoeken, kunnen de hekken weer weggehaald worden, vertelt directeur Zajdenband. 

Eerste in Gelderland

'We hebben elf huizen, dit speelt alleen bij De Oude Plantaan in Dieren', benadrukt de zorgmanager. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!