Nieuws

Handen wassen blijft makkelijk, social distancing steeds lastiger

We denken het vooral zelf goed te doen in coronatijd.
In Gelderland hebben we nog weinig moeite met het handen wassen en mijden van het openbaar vervoer. Maar andere coronamaatregelen beginnen ons moeite te kosten. Vooral social distancing vraagt steeds meer discipline. Dat blijkt uit een peiling van de provincie Gelderland. © ANP
ARNHEM - In Gelderland hebben we nog weinig moeite met het handen wassen en mijden van het openbaar vervoer. Maar andere coronamaatregelen beginnen ons moeite te kosten. Vooral social distancing vraagt steeds meer discipline. Dat blijkt uit een peiling van de provincie Gelderland.
De peiling laat zien dat Gelderlanders minder last hebben van angst voor corona. Een eerdere peiling wees nog wel op ongerustheid. Met de maatregelen rond het virus hebben we wel meer te stellen. Het sociale welzijn staat erdoor onder druk, aldus de onderzoekers. Ruim 4800 mensen namen deel aan de peiling.
Vooral jongeren, vrouwen en lager opgeleiden kunnen social distancing steeds moeilijker opbrengen. Toch is er ook wel vrees elkaar te ontmoeten. Ook als de maatregelen worden versoepeld, zijn de meeste Gelderlanders van plan grote groepen te mijden.

We doen het vooral zélf goed, denken we

Handen wassen en niet met het OV reizen, dat vinden we geen groot probleem. We denken wel dat we ons vooral zélf goed aan de regels houden. 
Gelderlanders denken dat slechts een derde van de anderen de regels goed naleeft.

Economie en klimaat

De overheid moet zich tijdens de crisis soepel opstellen naar ondernemers. Als corona achter de rug is, blijven gezondheidszorg, werkgelegenheid, economie, sociale zekerheid en veiligheid in de ogen van veel mensen belangrijk.
Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de Gelderlanders vindt dat milieu, klimaat en energie hoge of allerhoogste prioriteit verdienen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!