Nieuws

Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen. © REGIO8
DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
'Dankzij de gemeente Doetinchem kunnen we nu starten met het oplossen van het probleem', laat directeur Charles Droste in een reactie weten. De gemeente droeg vorig jaar juni 2,3 miljoen euro bij aan het herstel van de gevel. De schouwburg is met de oorspronkelijke aannemer, Aan De Stegge, tot overeenstemming gekomen.

Duurzame gevel

De bestaande stenen gevel zal in haar geheel worden verwijderd. Daarna komt er een dunnere en minder zware gevel van zinkplaten voor terug. De nieuwe uitstraling en kleurstelling zal zo dicht mogelijk bij het origineel uitkomen. De nieuwe gevel is duurzaam en zal minimaal veertig jaar meegaan.
(De gemeente trok vorig jaar 2,3 miljoen euro uit om het herstel te ondersteunen)

Kosten nog niet volledig afgedekt

Overigens zijn de kosten voor een nieuwe gevel nog niet volledig afgedekt. 'We zullen zeker ook nog publieksacties starten en de regiogemeentes zijn ook gevraagd om een financiële bijdrage te leveren', aldus Droste.
De onregelmatigheden aan de gevel van de schouwburg werden eind 2014 ontdekt. Er werden meerdere problemen geconstateerd aan de constructie, afwatering en verankering. Wat volgde was een jarenlange juridische procedure, waarbij verschillende betrokken bouwpartijen verantwoordelijk werden gesteld.