Nieuws

Raad van State maakt einde aan plannen Radio Kootwijk

Plannen van de Provincie Gelderland voor voormalig zendercomplex Radio Kootwijk kunnen niet doorgaan na een uitspraak van de Raad van State woensdag. Die vindt de gevolgen van de plannen voor de natuur te ingrijpend. © PXHere/Theo van Drunen
RADIO KOOTWIJK - Plannen van de Provincie Gelderland voor voormalig zendercomplex Radio Kootwijk kunnen niet doorgaan na een uitspraak van de Raad van State woensdag. Die vindt de gevolgen van de plannen voor de natuur te ingrijpend.
De hoogste bestuursrechter vernietigde de vergunning die de plannen mogelijk had moeten maken. Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn was tegen de natuurvergunning in beroep gekomen en krijgt nu gelijk.

Beschermd

Radio Kootwijk ligt midden in een beschermd Natura-2000 gebied. Plannen om het complex weer te gaan gebruiken en nieuwe parkeerplaatsen aan te leggen, betekenen meer verkeer en daardoor meer stikstofneerslag op de natuur. Dat is nadelig voor heide en bos waar beschermde vogels leven. 
De vergunning zou dat moeten ondervangen met het gebruik van plaggen, het verwijderen overheersende planten die er niet thuishoren of het verwijderen van bestaande bouwsels. Het effect daarvan is te onzeker, dus weegt dat niet mee, oordeelt de Raad van State.

Stikstofuitspraak afgewacht

De Raad van State heeft met de uitspraak gewacht tot er een beslissing was over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei vorig jaar. Daarin werd beslecht dat positieve gevolgen van compenserende maatregelen niet mogen meewegen als ze nog niet zijn uitgevoerd en hun effect nog niet duidelijk is.
Het bestaande gebouw zou worden gerestaureerd en gerenoveerd, waaronder het monumentale zendergebouw en de herbouw van een bunker. Die zouden geschikt worden voor zakelijke en culturele bijeenkomsten en voor horeca- en hotelfaciliteiten. Daarnaast zouden er zorgwoningen en twee parkeerplaatsen komen, en bestaande fiets- en wandelroutes worden aangepast. Nu gaat alleen de landschappelijke herinrichting van het complex door. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!