Nieuws

'Bizar!', het is op 5 mei muisstil in 'feeststad' Wageningen

Wageningen staat bekend als Stad van de Vrijheid. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog was het de plek waar de Duitse overgave een feit werd en dat wordt sindsdien groots gevierd op Bevrijdingsdag. De editie van dit jaar verliep echter stiller dan ooit tevoren. © ANP
WAGENINGEN - Wageningen staat bekend als Stad van de Vrijheid. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog was het de plek waar de Duitse overgave een feit werd en dat wordt sindsdien groots gevierd op Bevrijdingsdag. De editie van dit jaar verliep echter stiller dan ooit tevoren.
In een boerderij in de Nude, ten westen van Wageningen, startten in mei 1945 de gesprekken over de manier waarop de Duitse militairen zich moesten gedragen na de capitulatie. Een dag later vonden de laatste gesprekken plaats in het beroemde hotel De Wereld in dezelfde stad. 
Uitgerekend in Wageningen was het deze 5 mei echter oorverdovend stil. Lege pleinen, geen feestgangers en zeker geen massa's bezoekers van buiten de stad. Voor de inwoners was het een rare gewaarwording.
Bekijk de video (met daarin beelden uit Wageningen van vorig en dit jaar op 5 mei). De tekst gaat daaronder verder.
'Bizar!', het is op 5 mei muisstil in 'feeststad' Wageningen
Toon van Asseldonk, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, zei eerder op de dag al dat de grootse jubileumeditie van de 5 mei-herdenking volgend jaar zeker wordt ingehaald. 
'Het wordt niet 76 jaar Vrijheid in Wageningen, maar 75 plus 1. We gaan overdoen wat we dit jaar gepland hebben. Daar ben ik van overtuigd', zei Van Asseldonk tegen Omroep Gelderland.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!