Nieuws

Britse generaal krijgt een eigen laan in Ede

EDE - Het noordelijk deel van de nog aan te leggen Parklaan in Ede krijgt de naam 'Generaal Hackettlaan'. De vernoeming is een eerbetoon aan de Britse generaal John Winthrop Hackett, die als commandant in 1944 de vierde parachutistenbrigade op de Ginkelse Heide leidde in een poging het gebied te bevrijden van de Duitse bezetters.
Na de slag om Arnhem raakt Hackett zwaargewond. Na een zware operatie in het Arnhemse St. Elizabeth Gasthuis weet hij met hulp van de verzetsstrijders Piet van Arnhem en Blue Johnny te ontsnappen. Hij duikt onder in het huis van de gezusters De Nooij in hartje Ede. 

Aan Duitsers ontsnapt

Ook daarna weet hij uit de handen van de Duitsers te blijven. Eind januari 1945 wordt Hackett via een ontsnappingsroute per fiets naar de Biesbosch gebracht, aan de geallieerde zijde van de Merwede.
De Britse generaal wordt benoemd tot ereburger van Ede. Hackett, geboren op 5 november 1910, overlijdt in 1997. 

Bevrijders reden hier binnen

Bij zijn overlijden maakte de gemeente Ede al bekend dat zij bij een passende gelegenheid een plein of straat wilde vernoemen naar de generaal. 'De aanleg van het noordelijk deel van de Parklaan, die begint bij de locatie waar de bevrijders Ede binnen reden, is een mooie gelegenheid', meent de gemeente.
Naar verwachting is de weg in 2022 klaar en zullen de straatnaambordjes dan geplaatst worden.