Nieuws

Veteraan Willem verrast op Bevrijdingsdag

ARNHEM - Al meer dan 10 jaar rijdt oorlogsveteraan Willem Wilbrink mee met het bevrijdingsdefilé in Wageningen. Maar dit jaar is alles anders. Niet alleen kan de veteraan niet in de vertrouwde militaire jeep van Esther van Zonsbeek uit Dreumel meerijden. Ook zit hij voor zijn gevoel 'gevangen' in zijn woning van verzorgingshuis Insula Dei in Arnhem.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Veteraan Willem verrast op Bevrijdingsdag
Omdat verzorgingshuizen in deze coronatijd geen bezoekers mogen ontvangen en de bewoners ook niet naar buiten mogen, bedacht Esther om voor het appartement van Wilbrink met haar originele Amerikaanse Willy jeep te verschijnen.
De oorlogsveteraan had zich helemaal gekleed op 5 mei, inclusief onderscheidingen die hij onder meer van de Poolse regering heeft gekregen.
In de Tweede Wereldoorlog zat Wilbrink in het verzet. Tijdens zijn verzetswerk werd hij opgepakt door de Duitsers en werd hij naar vernietigingskamp Dachau gebracht. Daar moest hij als 16-jarige negen maanden lang dode mensen naar de verbrandingsoven brengen.
Als dank voor de bevrijding, die mede door de Polen tot stand kwam, heeft hij na de oorlog jarenlang hulpgoederen naar Polen gereden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!