Nieuws

Coronaregels worden niet nageleefd bij Molukse demonstratie

Het was niet de verwachting dat de demonstratie van Molukkers afgelopen zaterdag in Vaassen zo druk bezocht zou worden. Dat zegt één van de organisatoren. © ANP
VAASSEN - Het was niet de verwachting dat de demonstratie van Molukkers afgelopen zaterdag in Vaassen zo druk bezocht zou worden. Dat zegt één van de organisatoren.
Op een filmpje op YouTube en Facebook is te zien hoe naar schatting van een aanwezige fotograaf 100 tot 150 mensen in de optocht liepen, zonder anderhalve meter afstand te bewaren. 
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
In Vaassen hielden Molukkers afgelopen zaterdag 2 mei een solidariteitsmars. Die werd gehouden omdat, tijdens de onafhankelijkheidsviering van de Republiek Maluku Selatan (RMS) op 25 april in Indonesië, mensen opgepakt werden toen zij de Molukse vlag toonden.
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn daarbij door de Indonesische autoriteiten zeven mensen opgepakt omdat ze de Molukse vlag hesen. Amnesty eist de vrijlating van die mensen.

Officieel toestemming

Een van de organisatoren van de tocht zaterdag in Vaassen, Nachay Salakory, zegt dat er officieel door de gemeente toestemming is verleend voor het houden van de tocht: 'We hebben het donderdag officieel aangevraagd. We hadden gerekend op 30 tot 50 man.'
Op verschillende plaatsen door heel het land werden dit soort bijeenkomsten gehouden. Die hadden meestal geen toestemming. Salakory zegt daarover: 'We wilden het eerst ook zonder toestemming doen, maar toen zei de wijkagent dat we het eerst aan moesten vragen. Het mocht legaal doorgaan. De wijkagent was er ook bij aanwezig.' Volgens Salakory was het onverwacht druk bij de demonstratie.

Gemeente evalueert met organisatie

Een woordvoerder bevestigt via de mail namens de gemeente en de Veiligheidsregio (VNOG) dat de organisatie volgens de regels 48 uur van tevoren een melding van de manifestatie heeft gedaan. Toestemming voor zo'n manifestatie is niet nodig. Die is verankerd in de Grondwet. Vanwege de coronacrisis was hier ook de volkgezondheid in het geding: 'Daarom heeft de burgemeester, na afstemming met de voorzitter van de VNOG, conform de geldende Noodverordening van de VNOG aan de manifestatie extra voorwaarden gesteld. Dat betekent een maximaal aantal deelnemers (namelijk 30 personen) en anderhalve meter afstand tussen alle deelnemers. De organisatie van de manifestatie heeft van tevoren toegezegd zich te zullen houden aan de gestelde voorwaarden.'
Het was drukker dan verwacht, maar de politie greep niet in: 'Aangezien de openbare orde niet in het geding is geweest en om escalatie te voorkomen hebben de politie en gemeente ervoor gekozen niet op te treden.' De gemeente gaat binnenkort de gang van zaken met de organisatie evalueren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!