Nieuws

Tientallen arbeidsmigranten besmet met corona, complex ontruimd in Velp

Bij 26 bewoners van een wooncomplex voor arbeidsmigranten aan de Willemstraat in Velp is het coronavirus vastgesteld. De besmette Oost-Europese arbeiders zijn zondagmorgen in twee bussen geëscorteerd door de politie naar een schip aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem, samen met nog 2 medebewoners met klachten. Daar gaan zij komende tijd in isolatie. © Sander Damen/CreativePhoto
VELP - Bij 26 bewoners van een wooncomplex voor arbeidsmigranten aan de Willemstraat in Velp is het coronavirus vastgesteld. De besmette Oost-Europese arbeiders zijn zondagmorgen in twee bussen geëscorteerd door de politie naar een schip aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem, samen met nog 2 medebewoners met klachten. Daar gaan zij komende tijd in isolatie.
Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden zondag. Nog 21 bewoners van de drie woonhuizen van het complex die niet besmet zijn, gaan veertien dagen in quarantaine aan de Willemstraat. 
Inmiddels zijn alle bewoners van het complex getest. De veiligheidsregio en de GGD hebben contact opgenomen met het uitzendbureau Horizon Groep dat voor de arbeidsmigranten werk en onderkomen regelt. Ook directeur Moba Aoulad Ben Arroun bevestigt dat het zijn cliënten betreft. Ook zijn de bedrijven in Scherpenzeel en Velp, waar de arbeiders gedetacheerd zijn, geïnformeerd. 
De besmetting kwam aan het licht toen een 47-jarige bewoonster van een van de drie woonhuizen in de Willenstraat met ziekteverschijnselen naar het ziekenhuis werd gebracht. Zij is aan de beterende hand.

Brief voor omwonenden

De gemeente Rheden heeft omwonenden van het wooncomplex op de hoogte gebracht met een brief. Burgemeester van Rheden Carol van Eert: 'Het is voor de bewoners een moeilijke tijd om ziek te zijn in een land waar je de taal niet spreekt. Ik wens hen beterschap en sterkte voor de komende tijd. Daarnaast kan ik begrijpen dat buren en omwonenden zich misschien zorgen maken over de situatie. Maar alle vereiste maatregelen zijn genomen om de besmetting zoveel mogelijk in te dammen.'
Voorzitter Ahmed Marcouch van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden zegt dat het schip in Arnhem een veilige oplossing is. 

Contact met GGD

Omwonenden die recent nog in aanraking zijn geweest met een of meerdere bewoners van het complex, wordt in de brief gevraagd contact op te nemen met de GGD.  De GGD is nog bezig met een bron- en contactonderzoek. Bij gezondheidsklachten dienen buurtbewoners direct de huisarts te bellen.
De fractie van D'66 in Arnhem heeft raadsvragen gesteld over de arbeidsomstandigheden en woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. Ook willen ze weten waarom de 28 geisoleerde arbeidsmigranten op het water zijn gehuisvest en niet op de wal, hoe dat is afgewogen en welke andere locaties er zijn overwogen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!