Nieuws

Live TV uitzending maandag 4 mei vanaf 18.45 uur

De live uitzending is te bekijken op TV Rijnstreek kanaal 36 Ziggo en kanaal 1378 KPN
Het lokale herdenkingsprogramma op 4 mei vindt dit jaar plaats in aangepaste vorm, die de Wageningse bevolking kan meebeleven via een ingetogen rechtstreekse live uitzending op RTV Rijnstreek. Van 18.45 uur kunt u kijken en luisteren naar het concert van Beiaardier Boudewijn Zwart vanuit de kerktoren en naar oude beelden uit de oorlog. TV Rijnstreek is te zien op kanaal 36 Ziggo en kanaal 1378 KPN (NPO-0)
WAGENINGEN - Het lokale herdenkingsprogramma op 4 mei vindt dit jaar plaats in aangepaste vorm, die de Wageningse bevolking kan meebeleven via een ingetogen rechtstreekse live uitzending op RTV Rijnstreek. Van 18.45 uur kunt u kijken en luisteren naar het concert van Beiaardier Boudewijn Zwart vanuit de kerktoren en naar oude beelden uit de oorlog. TV Rijnstreek is te zien op kanaal 36 Ziggo en kanaal 1378 KPN (NPO-0)
Burgemeester Van Rumund legt zoals ieder jaar een steentje bij het Joods monument en houdt een toespraak bij het Monument voor de Gevallenen voordat om 20.00 uur de dodenherdenking plaats vindt. Na het Wilhelmus legt de burgemeester samen met zijn vrouw namens alle Wageningers een krans bij het monument. Aansluitend wordt het concert van Niki Jacobs: De Mauthausen Cyclus uitgezonden. Tijdens de herdenkingsuitzending zijn bijdragen te zien van stadsdichter Ivanka de Ruijter, beiaardier Boudewijn Zwart en Niki Jacobs. Ook wordt het Coventry gebed in de Immanuel Kapel uitgezonden. De uitzending is van 18.45 tot 21.00 uur te volgen op tv via RTV Rijnstreek.
21.00 uur: Vrijheidsvuur naar Bevrijdingsfestivals
Vanaf 21.00 uur overhandigen burgemeester Geert van Rumund en voorzitter van Wageningen45 Toon van Asseldonk het Vrijheidsvuur aan dertien vertegenwoordigers die het (Vrijheids)vuur dragen voor de steden waar normaal gesproken Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. Deze vuurdragers brengen in een historisch voertuig het vuur naar hun stad, waar het vuur gelijktijdig met het Vrijheidsvuur in Wageningen, om 24.00 uur wordt ontstoken. Deze uitzending is vanaf 21.00 uur te volgen via een livestream van Omroep Gelderland op de website, Facebook en YouTube.
23.45 uur: Overgang van 4 naar 5 mei met staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis
In een live-uitzending op NPO1 blikken we 75 jaar terug, op de bevrijding van Nederland. We staan op de historische locatie bij Hotel de Wereld stil bij onze vrijheid nu en creëren een nationaal moment van saamhorigheid. De muzikale invulling wordt verzorgd door operazangeres Tania Kross en harpiste Lavinia Meijer. Om middernacht ontsteken de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis en burgemeester van Wageningen Geert van Rumund het Vrijheidsvuur. Deze uitzending is vanaf 23.45 uur live te volgen via tv op NPO1, via een livestream www.wageningen45 en www.vrijheidsvuur.nl.
Geef op 4 mei zélf het Vrijheidsvuur door
Wageningen45 ontsteekt het Vrijheidsvuur op 4 mei samen met heel Nederland. Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Iedereen kan op 4 mei vanaf 21.00 uur het Vrijheidsvuur zelf ontsteken en op een bijzondere en persoonlijke manier digitaal doorgeven aan vrienden en familie. Met een video óf een animatie. Écht ontstoken lichten zetten we achter het raam of in de tuin. Op deze manier zetten we samen Nederland in het licht, markeren 75 jaar vrijheid én maken het verschil door het Vrijheidsvuur door te geven. Dit kan via de website www.vrijheidsvuur.nl.