Nieuws

Nieuw azc Apeldoorn: 600 is de afspraak, maar meer blijft mogelijk

Omwonenden van het nieuwe azc in Apeldoorn zijn er niet gerust op dat er maximaal 600 asielzoekers om de hoek komen wonen. Want de plannen bieden de mogelijkheid voor meer. Zij willen zwart op wit dat het echt bij 600 blijft. De gemeente belooft zich aan het aantal te houden. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Omwonenden van het nieuwe azc in Apeldoorn zijn er niet gerust op dat er maximaal 600 asielzoekers om de hoek komen wonen. Want de plannen bieden de mogelijkheid voor meer. Zij willen zwart op wit dat het echt bij 600 blijft. De gemeente belooft zich aan het aantal te houden.
Het nieuwe azc komt op het terrein van GGNet en moet het huidige aan de Christiaan Geurtsweg vervangen. Omwonenden verenigden zich in de Stichting Omwonenden AZC-GGNet. Zij vinden de gemeente niet transparant in haar plannen en stapten vorig jaar naar de rechter.
De gemeente legde in het zogenoemde bestemmingsplan vast dat plek is voor maximaal 600 mensen. Daarmee is het plan rond.
Evert Hilberink is één van de omwonenden. Kijk hieronder naar een video waarin hij zijn zorgen uit: 
Nieuw azc Apeldoorn: 600 is de afspraak, maar meer blijft mogelijk

Nieuwbouw, of niet?

Het zit zo: door onder meer protest vanuit de buurt liep de komst van het azc vertraging op. Afgelopen woensdag oordeelde de rechter dat de opvang er mag komen. Ook mogen twee nieuwe gebouwen gebouwd worden. 
Maar nieuwbouw is inmiddels niet meer nodig. Door de vertraging komt het gebouw De Linde, dat in de plannen niet is meegenomen, leeg te staan tegen de tijd dat het azc in 2021 opent. Daar zou qua capaciteit nog 200 man kunnen worden gehuisvest.
De gemeente zegt zich strikt te zullen houden aan de afspraken, ook al worden de asielzoekers straks verdeeld over gebouwen die binnen twee verschillende bestemmingsplannen vallen.

Monitoren en opschalen

Alles bij elkaar betekent het dat er in theorie meer dan 600 asielzoekers kúnnen komen. Dat vinden onder meer Evert Hilberink en andere mensen uit de omliggende woonwijk te veel. Zij zetten eerder in op 400. Anders vrezen zij voor (parkeer/verkeer) overlast.
Voor overlast is wethouder Wim Willems niet bang. Op het terrein aan de Christiaan Geurtsweg gaat het volgens hem nu erg goed. Er zijn amper klachten.

Wie kan in de toekomst kijken?

Volgend jaar wordt begonnen met ongeveer 400 asielzoekers op de nieuwe locatie, vertelt Willems. 'We monitoren dat en kunnen dan opschalen naar maximaal 600.' Hij zegt dat met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeenteraad is afgesproken dat het daarbij blijft.
Daar zit voor Hilberink de pijn: plannen kunnen veranderen. 'Op termijn kan in de toekomst gebruikt worden gemaakt van de mogelijkheid die het bestemmingsplan nu biedt, om alsnog twee nieuwe gebouwen neer te zetten.' En dat kan dan betekenen dat er toch meer mensen komen. 
Zijn stichting houdt de plannen voor de toekomst goed in de gaten en sluit een nieuwe gang naar de rechter niet uit.