Nieuws

Boeren brengen mega-ode aan 75 jaar vrijheid in weiland

De actie waarbij honderden boeren afgelopen donderdagavond op hun vingers werden getikt, is een ode aan '75 jaar vrijheid'. Ruim 200 trekkers vormden op initiatief van Farmers Defence Force en de boerenactiegroep Voll Gass een zogenoemde 'Mega-Trekkers-Display' in een weiland bij Mariënvelde. © Omroep Gelderland
MARIENVELDE - De actie waarbij honderden boeren afgelopen donderdagavond op hun vingers werden getikt, is een ode aan '75 jaar vrijheid'. Ruim 200 trekkers vormden op initiatief van Farmers Defence Force en de boerenactiegroep Voll Gass een zogenoemde 'Mega-Trekkers-Display' in een weiland bij Mariënvelde.
Bekijk de ode in Mariënvelde. De tekst gaat daaronder verder.
Boeren brengen mega-ode aan 75 jaar vrijheid in weiland
De trekkers vormen samen de woorden '75 jaar vrijheid', met daaronder het symbool voor de vrijheid. Volgens een melkveehouder uit Borculo is de actie meer dan geslaagd. '75 jaar vrijheid is geweldig en dat moeten we enorm waarderen, vandaar dit symbool. Daarnaast zit vrijheid ook echt in ons boerenbloed en die is de laatste tijd behoorlijk in het geding met alle beperkingen en maatregelen voor de agrarische sector. Wij laten nu zien dat wij zeer gehecht zijn aan vrijheid.'
De actie was een paar dagen eerder nog verboden door de gemeente Lochem. Daarna weken de boeren massaal uit naar de gemeente Oost Gelre en werd het weiland aan de Beenekussteeg in Mariënvelde opgereden. De voorwaarde vanuit de organisatie was helder: iedereen moest in de trekker blijven zodra deze stond geparkeerd. Toch stapte een groot deel van de bestuurders uit hun trekker om, op anderhalve meter afstand, een praatje met elkaar te maken.

'Handhaven heeft geen zin'

De politie wist tot kort voor de actie niet waar deze zou plaatsvinden dus kon het verbod niet handhaven. De aanwezige wijkagent sommeerde de boeren wel in hun trekkers te blijven. 'Handhaven heeft nu geen zin, want 200 trekkers wegsturen heeft grote gevolgen voor de openbare orde. Wel volgt er nog een evaluatie tussen de betrokken partijen', zei hij.
De politie heeft een proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van het terrein, Thijs Wieggers, kan volgens een woordvoerder verantwoordelijk worden gehouden voor de bijeenkomst, omdat hij zijn grond ter beschikking heeft gesteld. Of het ook tot een boete komt, is aan het Openbaar Ministerie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!