Nieuws

Bijverdienen, naast je bijstand? Het helpt Wageningers eerder aan baan

Foto via Pikist
Mensen in de bijstand stimuleren en vertrouwen geven, werkt. Die conclusie trekt de gemeente Wageningen na een proef. Daarom wil Wageningen daarmee doorgaan. Door de proef vinden mensen eerder een (parttime) baan. In Nijmegen bleven de resultaten uit.
WAGENINGEN - Mensen in de bijstand stimuleren en vertrouwen geven, werkt. Die conclusie trekt de gemeente Wageningen na een proef. Daarom wil Wageningen daarmee doorgaan. Door de proef vinden mensen eerder een (parttime) baan. In Nijmegen bleven de resultaten uit.
Sinds 2017 deden 410 mensen mee in Wageningen. Eind 2019 eindigde het experiment. Het werd in meerdere steden uitgerold, waaronder ook Nijmegen. Verder waren onderzoekers betrokken van onder meer de Radboud Universiteit. 
Kijk hier naar een uitleg. De tekst gaat daaronder verder. 
Bijverdienen, naast je bijstand? Het helpt Wageningers eerder aan een baan

Meer vrijheid, of meer geld?

De deelnemers werden opgedeeld in categorieën. De één kreeg meer vrijheid om zelf actie te ondernemen, de ander juist meer begeleiding.
In sommige gevallen mocht een deelnemer extra inkomsten houden; ze werden niet van de uitkering afgetrokken. 'De financiële prikkel voor het bijverdienen blijkt in deze groep goed te werken', aldus de gemeente Wageningen. 

Vertrouwen in aanpak

De proef kende ook een groep die volgens de norm werkte. Van hen vond sinds 2017 10 procent een baan. Bij de andere groepen was dat tussen de 15 en 25 procent.
Wethouder Maud Hulshof vertelt: 'We hadden er als gemeente alle vertrouwen in dat een andere, positieve benadering van mensen in de bijstand zou werken. Dan is het belangrijk dit ook bevestigd te zien. We kunnen met deze aanpak mensen echt beter helpen.' 

Negatief effect

In Nijmegen vonden de onderzoekers juist geen bewijs dat bijstandsgerechtigden eerder aan het werk komen. Op de groep met meer vrijheid had het zelfs een negatief effect.
Extra aandacht blijkt goed voor het welbevinden van de bijstandsgerechtigden, concludeert de Radboud Universiteit. Dat zagen ze ook Wageningen. Maar dat leidde in Nijmegen dus niet tot meer uitstroom naar werk.  

Overleg met staatssecretaris

Wageningen wil graag verder met de nieuwe inzichten. Wethouders van gemeenten die ook onderzoek deden naar een andere aanpak in bijstand, hebben in mei overleg met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.