Nieuws

Aanvragen bijzondere bijstand in Wijchen geëxplodeerd

Naarmate de coronacrisis voortduurt, worden ook de gevolgen van de 'intelligente lockdown' meer en meer zichtbaar. Dat merkt de gemeente Wijchen bijvoorbeeld aan de aanvragen voor bijzondere bijstand. Die zijn gestegen van 1 à 2 per maand naar meer dan 100 aanvragen per week. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Naarmate de coronacrisis voortduurt, worden ook de gevolgen van de 'intelligente lockdown' meer en meer zichtbaar. Dat merkt de gemeente Wijchen bijvoorbeeld aan de aanvragen voor bijzondere bijstand. Die zijn gestegen van 1 à 2 per maand naar meer dan 100 aanvragen per week.
Nu het aantal aanvragen ruim 600 is in 6 weken tijd heeft de gemeente het team dat zich gewoonlijk met uitkeringen bezighoudt flink uitgebreid. Wijchen is zich bewust van de noodzaak snel te handelen voor mensen wie het water financieel aan de lippen staat.

Kortst mogelijke termijn

'Hoewel wij van het Rijk vier weken de tijd krijgen om een formele aanvraag te verwerken, wordt met man en macht gewerkt om binnen de kortst mogelijke termijn alle formele aanvragen te verwerken en tot uitkering over te gaan', zegt wethouder Nick Derks van economische zaken daarover.
'Ik begrijp dat de financiële situatie van veel ondernemers door corona is verslechterd en dat het belangrijk is om zo snel mogelijk de financiële tegemoetkoming te ontvangen', illustreert de wethouder verder. 'Wij doen er alles aan om onze ondernemers te ondersteunen waar mogelijk.'

Uitbetaling volgt

Wijchen heeft 3,3 miljoen euro van het Rijk ontvangen om mensen in financiële nood te hulp te schieten. Op 17 april is er van het Rijk een formeel ‘go’ gekomen om tot toekenning over te gaan. Ondernemers en zzp’ers die recht hebben op een voorschot, krijgen hierover bericht van gemeente Wijchen.
De eerste 130 ondernemers hebben inmiddels deze beschikking ontvangen. De uitbetaling zal snel volgen, zo laat de gemeente weten.