Nieuws

Zeldzame tapuit moet terugkeren in Gelderland, en dat mag wat kosten

OTTERLO - De provincie Gelderland wil met twintig speciale ingegraven nestkastjes de zeldzame tapuit terug lokken naar de Veluwe. De bedoeling is de zangvogel daar weer te laten broeden. Tapuiten broeden in holen, vaak een konijnenhol. Ze eten insecten en ander klein gedierte op heides. Ze overwinteren op de Afrikaanse savannen en broedden eerder op de Veluwe, maar trekken daar nu alleen nog doorheen.
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Nationale Park De Hoge Veluwe en de provincie Gelderland hebben op twintig plekken op de Veluwe nestkasten ingegraven, op kosten van de provincie. De vogel lijkt in heel Europa snel te verdwijnen. In de afgelopen dertig jaar nam het aantal broedparen van de vogel in Nederland af van ruim tweeduizend naar ongeveer driehonderd.
De tapuit broedt nog wel in de Noord-Hollandse duinen, in het Drents-Friese Wold en op de Wadden. Op de Veluwe zijn nesten van de vogel al jaren verdwenen, terwijl de tapuit daar wel thuishoort. Volgens boswachter Henk Ruseler van De Hoge Veluwe foerageren de vogels tijdens de voorjaarstrek wel op enkele plekken op het Veluwse stuifzand.
De provincie Gelderland wil met twintig speciale ingegraven nestkastjes de zeldzame tapuit terug lokken naar de Veluwe. De bedoeling is de zangvogel daar weer te laten broeden. Tapuiten broeden in holen, vaak een konijnenhol. Ze eten insecten en ander klein gedierte op heides. Ze overwinteren op de Afrikaanse savannen en broedden eerder op de Veluwe, maar trekken daar nu alleen nog doorheen. © onderzoeker Herman van Oosten
De ingegraven nestkasten moeten het dier verleiden om te gaan nestelen. Onderzoekers van de natuurbeheerders houden de komende twee jaar in de gaten of het lukt.

Eerdere broedplekken

Op het terrein van Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn 15 nestkasten op plekken waar in het verleden nog wel jongen zijn gezien. Natuurmonumenten heeft in natuurgebied Planken Wambuis vijf kasten ingegraven op plekken waar tapuiten hebben gebroed. De provincie Gelderland heeft ongeveer 50.000 euro voor het project uitgetrokken. 
De tapuit is één van de tien vogelsoorten die provincie Gelderland op de Veluwe extra beschermt. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!