Nieuws

Elektrische rijder in Gelderland niet slecht af

Gelderland is vergeleken met andere provincies gunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Gelderlanders die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, kunnen die online aanvragen, ze hoeven naar verhouding niet lang te wachten op een plaatsing en kunnen rekenen op een laadpaal dichtbij huis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderland is vergeleken met andere provincies gunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Gelderlanders die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, kunnen die online aanvragen, ze hoeven naar verhouding niet lang te wachten op een plaatsing en kunnen rekenen op een laadpaal dichtbij huis.
Dat stelt energiebedrijf Vattenfall op basis van eigen onderzoek. Begin 2019 was er voor elke 2,2 elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot 3,9 elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019. 

Wachttijd

Gelderse automobilisten die een openbare laadpaal aanvragen, moeten rekening houden met gemiddeld 17,1 weken doorlooptijd voor de paal er is. Landelijk is dat 18,4 weken. In andere regio’s in Nederland duurt dat tot wel 9 maanden. De kortste wachttijd hebben elektrische rijders in Den Helder, Wageningen en Loon op Zand: 12 weken.

Laadpaal dichtbij

Gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. De gemiddelde maximale loopafstand naar een laadpaal is 262 meter. In Gelderland ligt dat op 246 meter. 
Om elektrisch rijden in Gelderland te stimuleren, bieden 38 van de 51 gemeenten (75 procent) de mogelijkheid die online aan te vragen via de website. Landelijk is dit percentage licht hoger (79 procent). Openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privé terrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!