Nieuws

Feestmaand gaat niet door, hopelijk in 2021 wel

Bogenbouw 2015, vier weken feest in het dorp.
Ze hadden er vandaag tot en met halverwege mei moeten staan. Zo'n twintig feestelijke bogen met een bijbehorende fietsroute, in elkaar gezet door inwoners in verschillende buurten. Het evenement dat de Oranjevereniging eens in de vijf jaar houdt, is verplaatst naar volgend jaar. © Omroep Gelderland
DODEWAARD - Ze hadden er vandaag tot en met halverwege mei moeten staan. Zo'n twintig feestelijke bogen met een bijbehorende fietsroute, in elkaar gezet door inwoners in verschillende buurten. Het evenement dat de Oranjevereniging eens in de vijf jaar houdt, is verplaatst naar volgend jaar.
Dat heeft de Oranjevereniging moeten besluiten in samenspraak met de gemeente Neder Betuwe. De activiteiten zijn uitgesteld tot begin volgend jaar.

Opslag van de bogen verspreid door het dorp

De bouwers moesten in maart stoppen met timmeren, gipsen en verven, toen de overheid de eerste coronamaatregelen bekendmaakte. De eerste bogendecoraties zijn al gemaakt. Die worden in verschillende loodsen opgeslagen.
Volgens de Oranjevereniging kan dit voor problemen zorgen. 'Wanneer dit zo is, vragen wij de buurtverenigingen ons per mail te informeren. Wij zullen dan, samen met andere wijken en de Gemeente Neder Betuwe, kijken naar mogelijke oplossingen,' aldus de voorzitter. 
De bogen kunnen dan bijvoorbeeld bij elkaar samen in een loods worden opgeslagen. Al heeft dat niet de voorkeur van de buurten, met een bijzondere reden.

Rivaliteit: wie is de origineelste bogenbouwer

De buurtverenigingen proberen allereerst zelf opslag te regelen, omdat zij niet willen dat andere buurten hun ideeën voor de thema-bogen overnemen. Onder de buurten is namelijk best wat (gezonde) rivaliteit. De beste boog krijgt een prijs, waar de buurten fanatiek voor strijden. De voorzitter van de laatste editie in 2015 noemde het evenement 'een soort carnaval in de Betuwe'. Zo zijn er bogen met lampen, bewegende onderdelen en grote papier mache figuren.
Het bestuur vindt het bijzonder jammer dat het evenement is uitgesteld, maar staat 'gezien de crisis waar we in ons land mee geconfronteerd' volledig achter het besluit. Ook de buurtverenigingen reageren begripvol. Al wordt de feestmaand, waar zij jaren naar uitkeken, flink gemist.