Nieuws

Spoorwegovergang Greversweg volledig afgesloten, geen omleiding over bedrijventerrein

Spoorwegovergang Greversweg /
De spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold wordt volledig afgesloten. Er komt geen omleiding voor fietsers en wandelaars over het belendende bedrijventerrein, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstelde. © Omroep Gelderland
WOOLD - De spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold wordt volledig afgesloten. Er komt geen omleiding voor fietsers en wandelaars over het belendende bedrijventerrein, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstelde.
De overgang is nu met hekken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, niet voor wandelaars en fietsers. Aangezien de provincie en spoorwegbeheerder ProRail willen dat drie van de vijf overgangen in het Winterswijkse buitengebied worden afgesloten en twee beveiligd, is door het college gekozen voor het volledig afsluiten van die op de Greversweg.
Voor wandelaars en fietsers zou er een alternatieve route komen over het industrieterrein, maar die optie werd gisteravond tijdens een digitale raadsvergadering door de fracties van CDA, GroenLinks, Winterswijks Belang, D66 en Voor Winterswijk als 'onveilig' afgeschoten. De partijen waren wel voor het afsluiten van de overweg.

Tunnel

VVD en PvdA waren voor het openhouden van de overweg voor wandelaars en fietsers en pleitten voor de aanleg van een tunnel. De onderhandelingen daarover met de provincie en ProRail zouden weer opgestart moeten worden, zoals ook de drie (digitale) insprekers voorstelden.   
André van Nijkerken (oud-wethouder en oud-raadslid namens Winterswijks Belang) wees op het ontbreken van een 'grondige analyse' met betrekking tot de keuze welke drie van de vijf spoorwegovergangen zouden moeten worden afgesloten. 
'Winterswijk heeft een fijnmazig en aantrekkelijk buitengebied, maak daarom een inhoudelijke afweging: eens gesloten is voor altijd gesloten. Ik vraag om moed om het gevecht met de provincie en ProRail aan te gaan', aldus Van Nijkerken.

'Gevoel van machteloosheid'

Omwonende Dirk Willink (oud-raadslid Winterswijks Belang) riep ook op een feitelijke afweging te maken en een verkeerstelling op de diverse overwegen mee te wegen. 'Ik voel me hetzelfde als u in het SKB-dossier', zo richtte hij zich tegen college en raad. 'Een gevoel van machteloosheid, terwijl je strijdt voor een goede zaak.'
Ook Thijs van Ginkel wees op het belang van het 'mooie buitengebied, want dat wordt verminkt als de overgang op de Greversweg wordt afgesloten.' Ook hij pleitte - tevergeefs - voor hernieuwde onderhandelingen met ProRail en de provincie.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.