Nieuws

Oproep: brand een kaarsje op 4 mei en geef het vuur digitaal door

Vrijheidsvuur bij Hotel De Wereld.
Brand op 4 mei thuis of op je werk je eigen Vrijheidsvuur en geef het vuur digitaal door aan je dierbaren. Deze oproep doet het comité Wageningen45 samen met Gelderland Herdenkt. Ze zijn hiervoor een campagne begonnen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Brand op 4 mei thuis of op je werk je eigen Vrijheidsvuur en geef het vuur digitaal door aan je dierbaren. Deze oproep doet het comité Wageningen45 samen met Gelderland Herdenkt. Ze zijn hiervoor een campagne begonnen.
Dit jaar staat Nederland stil bij 75 jaar Vrijheid. Dit zou overal groots gevierd worden, maar door de coronacrisis zijn bijna alle activiteiten afgelast. 
Nu is de bedoeling dat iedereen op 4 mei om 21:00 uur 's avonds een kaarsje brandt en het vuur digitaal doorgeeft aan hun naasten. Zodat er stilgestaan wordt bij de prijs die betaald is voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaren. Hoe mensen dat kunnen doen is hier te vinden. Mensen die een kaarsje willen branden, kunnen hiervoor zelfs een speciaal Gelderland Herdenkt kaarsje bestellen. Zo'n kaarsje is overigens helemaal gratis.

Doorgeven Vrijheidsvuur

Het eeuwige Vrijheidsvuur brandt in Wageningen, de Stad der Bevrijding. Het vuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Ieder jaar wordt op 4 mei om 24.00 uur het vuur doorgegeven om zo ook in de rest van Nederland op 5 mei het Vrijheidsvuur te kunnen ontsteken. Dat gebeurt op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld. De plek waar in 1945 de capitulatie werd getekend.
Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar alle provincies. Dit gebeurt elk jaar door fakkeldragers van onder meer gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!