Nieuws

Ook Airborne Herdenking op Ginkelse Hei gaat dit jaar niet door

De Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede gaat dit jaar niet door zoals we gewend zijn. Hoewel dit pas op de derde zaterdag in september plaatsvindt, denkt burgemeester René Verhulst dat het niet verantwoord is een herdenkingsbijeenkomst te organiseren waarbij zo'n 100.000 mensen dicht bij elkaar staan. © ANP
EDE - De Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede gaat dit jaar niet door zoals we gewend zijn. Hoewel dit pas op de derde zaterdag in september plaatsvindt, denkt burgemeester René Verhulst dat het niet verantwoord is een herdenkingsbijeenkomst te organiseren waarbij zo'n 100.000 mensen dicht bij elkaar staan.
De herdenking herinnert aan het begin van de Slag om Arnhem in september 1944. Toen landden duizenden geallieerde parachutisten op de Edese hei om Arnhem en omgeving te bevrijden.

Alternatief: 'Geen publieksevenement'

De gemeente Ede denkt na over een alternatief herdenkingsprogramma. 'Er zal nog wel een Airborne Herdenking op de heide zijn, maar dat zal geen publieksevenement zijn', laat een woordvoerder weten. In Arnhem en de regio zijn elk jaar vele herdenkingen. Iedere gemeente bepaalt de komende tijd hoe die dit jaar vorm gaan krijgen.

Luchtlandingen nagedaan

Normaal gesproken worden de luchtlandingen van 1944 herdacht met een grote militaire luchtoefening: de 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem verzamelt Rode Baretten uit de hele wereld om parachute te springen tijdens de Airborne Herdenking. Of die luchtlandingen op zichzelf wel of niet doorgaan, is nog niet bekend.
Luchtlandingen vormden een belangrijk onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. Omdat de geallieerden er niet in slaagden Arnhem te veroveren, stokte de geallieerde opmars en moest Nederland boven de grote rivieren nog tot het voorjaar van 1945 wachten op de bevrijding.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!