Nieuws

Facturen hoeven pas op 1 oktober betaald te zijn, zegt gemeente Arnhem

Ondernemers, verenigingen en instellingen die hun rekeningen bij de gemeente Arnhem op dit moment niet kunnen betalen, hoeven dat pas op 1 oktober te doen. Dat besluit nam het college dinsdagmiddag. Voor particulieren en organisaties die bij de gemeente huren, geldt hetzelfde. © ANP
ARNHEM - Ondernemers, verenigingen en instellingen die hun rekeningen bij de gemeente Arnhem op dit moment niet kunnen betalen, hoeven dat pas op 1 oktober te doen. Dat besluit nam het college dinsdagmiddag. Voor particulieren en organisaties die bij de gemeente huren, geldt hetzelfde.
Eerder besloot de gemeente al dat sportverenigingen geen huur hoeven te betalen zolang ze gesloten zijn. Ook biedt Arnhem ondernemers de mogelijkheid de betaling van hun gemeentelijke belastingen uit te stellen. Omdat er daarnaast verzoeken binnenkwamen voor uitstel van betaling voor huur, erfpracht, rente en aflossing zag het stadsbestuur zich genoodzaakt hier ook op te acteren.

'Onorthodoxe maatregelen'

Het risico bestaat dat een onderneming ondanks de maatregelen alsnog omvalt, waardoor de gemeente mogelijk zijn geld helemaal niet krijgt. Arnhem wil dat risico nemen. 'In tijden van crisis moet de gemeente bereid zijn tot onorthodoxe maatregelen', schrijft wethouder Ronald Paping aan de gemeenteraad.
De gemeente zal haar facturen wel gewoon blijven versturen, maar daarbij duidelijk maken dat er om uitstel kan worden verzocht. Huurders van gemeentelijk vastgoed kunnen voor twee maanden uitstel van huurbetalingen aanvragen. Dat kan telkens met een maand worden verlengd tot 1 oktober. Daarbij moet wel worden aangetoond dat er sprake is van een betalingsprobleem.

Geen huurverhoging

Huurders die onder de door het kabinet vastgestelde sectoren vallen, krijgen bovendien zes maanden uitstel van indexering. In die periode wordt hun huur niet verhoogd. Die maatregel kost de gemeente 138.000 euro.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.