Nieuws

Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht. © ANP
APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
Op 17 oktober vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er een vuurwerkverbod moest komen. Apeldoorn was daarmee de eerste Nederlandse gemeente die een algeheel vuurwerkverbod wilde. 

Geen afsteekverbod

Een werkgroep van de gemeenteraad mocht een plan uitwerken. Er zou met Apeldoorners gezocht worden naar alternatieven zonder vuurwerk. Maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kan een geplande conferentie daarover niet plaatsvinden. 
De gemeenteraad zal dit jaar dan ook geen besluit nemen over de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), om het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn te verbieden.

'Mensen hebben wat anders aan hun hoofd'

Kartrekker van de werkgroep is CDA-raadslid Hessel Dooper. Hij vertelt: 'Samenleving en vuurwerkhandel moeten op tijd een alternatief krijgen voor een andere opzet van oud en nieuw. We wilden vanuit de samenleving bekijken op welke andere manier je oud en nieuw zou kunnen vieren.
'Maar bij zo'n precair onderwerp, dat bij zoveel mensen leeft, leek het ons nu geen goed idee... Mensen hebben wat anders aan hun hoofd dan een debat over vuurwerk.' 

Jaarwisseling 2021-2022

Mogelijk komt er tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 alsnog een vuurwerkverbod. 'De raadswerkgroep heeft zijn werkzaamheden nu stil gelegd en zal zo mogelijk in 2021 weer actief gaan worden', is te lezen in een persverklaring. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!