Instellingen

Warmtebedrijf Ede: '5000 huishoudens gaan over op aardwarmte'

De aardwarmtecentrale die in Renkum moet komen, gaat ook warmte leveren aan het warmtenet in Ede. Dat hebben Warmtebedrijf Ede en Aardwarmte in de Vallei afgesproken. 5000 woningen kunnen zo aardgasvrij gemaakt worden. © Omroep Gelderland

RENKUM - De aardwarmtecentrale die in Renkum moet komen, gaat ook warmte leveren aan het warmtenet in Ede. Dat hebben Warmtebedrijf Ede en Aardwarmte in de Vallei afgesproken. 5000 woningen kunnen zo aardgasvrij gemaakt worden.

Er staan nu nog drie biomassacentrales in Ede waarmee zo'n 20.000 huishoudens van warmte worden voorzien. Maar uiteindelijk wil Warmtebedrijf Ede op andere energiebronnen overgaan, waaronder aardwarmte. 

Onderzoek aardwarmte

Aardwarmte is warm water dat van nature kilometers diep in de bodem aanwezig is. In de regio wordt nu gezocht naar kansrijke gebieden om aardwarmte te winnen, onder meer in het Renkumse Beekdal. 

Bekijk in de onderstaande video hoe het onderzoek naar aardwarmte verloopt. De tekst gaat daaronder verder.

Er wordt dus volop onderzoek gedaan naar aardwarmte, ook wel geothermische warmte genoemd. Het zal nog jaren duren voor er echt een aardwarmtecentrale in Renkum staat.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!